Este o descoperire importanta in domeniu.
Un implant neuronal a permis unor soareci paraplegici sa mearga din nou si ar putea permite, in viitorul apropiat, persoanelor paralizate sa isi recapete partial mobilitatea, informeaza AFP.
Aceasta proteza, de o mare elasticitate, a fost conceputa pentru a fi implantata direct in maduva spinarii si contine electrozi si un mecanism de eliberare in organism a unor medicamente, au explicat oamenii de stiinta elvetieni, autorii acestui studiu care a fost publicat joi in revista americana Science. Gratie elasticitatii sale, acest implant, denumit "e-Dura" dupa "Dura mater", membrana externa a meningelui, care acopera maduva spinarii si creierul, are proprietati aproape identice cu cele ale tesuturilor vii cu care intra in contact.
Acest fapt reduce considerabil frecarile si inflamatiile, iar proteza este foarte bine tolerata de organism. Astfel, prototipul de implant "e-Dura" introdus in corpurile soarecilor nu a cauzat nici vatamari, nici reactie de respingere, la finalul celor doua luni de teste. Acest implant este constituit dintr-un substrat de silicon, parcurs de ramificatii electrice fabricate din fire fine din aur. Protezele neuronale existente pana in prezent erau rigide si cauzau vatamari importante la nivelul tesuturilor nervoase.
Implantul si-a demonstrat nu doar biocompatibilitatea, ci a functionat in acelasi timp perfect, permitand soarecilor sa isi recupereze abilitatea de a merge dupa cateva saptamani de reeducare fizica.
"Implantul nostru e-Dura poate ramane introdus o perioada indelungata in maduva spinarii sau in cortex, tocmai pentru ca are aceleasi proprietati din punct de vedere mecanic ca Dura mater insasi", a explicat Stéphanie Lacour, profesor la Ecole Polytechnique din Lausanne, coautoare a studiului.
"Aceasta descoperire ofera noi posibilitati terapeutice pentru persoanele care au suferit un traumatism sau sufera de tulburari neurologice, mai ales pentru pacientii paralizati in urma unui accident suferit la nivelul maduvei spinarii", a precizat ea.
Implantul poate fi utilizat si pentru a capta impulsurile electrice ale creierului in timp real. Cercetatorii elvetieni au putut astfel sa detecteze cu precizie intentiile motorii ale animalelor testate, inainte ca acestea sa se transforme in miscari. Pana in prezent, proteza e-Dura a fost testata pe soareci paralizati, dar ea ar putea sa fie fixata si pe creier, pentru a trata, de exemplu, epilepsia, maladia Parkinson si durerile cronice. Oamenii de stiinta din Elvetia intentioneaza ca pe termen lung sa initieze teste clinice si pe pacienti umani si sa dezvolte un prototip care sa poata fi comercializat. Insa acest fapt ar putea avea nevoie de mult timp, pentru ca proteza trebuie sa fie miniaturizata, pentru a putea include cutia cu electrozi si rezervorul cu medicamente, care vor trebui sa fie la randul lor implantate, au explicat autorii studiului.