Continentul Argoland, care se pare că a dispărut după despărțirea de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani, a fost descoperit în sfârșit, potrivit unui nou studiu.

Separările plăcilor continentale lasă de obicei urme precum fosile antice, roci și lanțuri muntoase. Dar în acest moment, oamenii de știință nu au reușit să găsească unde se află Argoland.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Utrecht din Olanda cred că au descoperit masa de pământ misterioasă, ascunsă sub insulele Asiei de Sud-Est.

Descoperirea ar putea ajuta la explicarea a ceva cunoscut sub numele de linia Wallace, care este o graniță imaginară ce separă fauna din Asia de Sud-Est de cea australiană.

Argoland s-a spart în „panglici” continentale, așa că a fost nevoie de o muncă atentă de detectiv pentru a găsi unde s-au disipat acestea, după separarea Argoland de ceea ce avea să devină Australia. Oamenii de știință au găsit fragmentele în jurul Asiei de Sud-Est, dar nu au putut să „recompună vechiul continent”, arată Live Science.

În cele din urmă, cercetătorii au avut o revelație: ce ar fi dacă Argoland a început ca o serie de fragmente de continent, mai degrabă decât o bucată solidă?

„Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt în două bucăți”, au transmis cercetătorii. „Argoland s-a împărțit în multe bucăți diferite. Asta ne-a obstrucționat viziunea asupra istoriei continentului”, a spus el.

Pornind de la această ipoteză, ei au descoperit că Argoland nu dispăruse cu adevărat. A supraviețuit ca un „ansamblu foarte extins și fragmentat” sub insulele din estul Indoneziei.

Prin această lucrare, oamenii de știință au reușit în sfârșit să reconstruiască evoluția lui Argoland din ultimii 155 de milioane de ani. Pentru că nu este o masă solidă, ci mai degrabă o serie de microcontinente separate de fundul oceanului, geologii de la Universitatea din Utrecht Douwe van Hinsbergen au inventat un nou termen pentru a defini mai precis continentul: „Argopelag”.

Cercetarea lor nu ne spune doar cum planeta noastră a devenit așa cum este astăzi, ci ne poate ajuta și să înțelegem mai bine linia bizară Wallace, o barieră invizibilă care străbate mijlocul Indoneziei și separă mamiferele, păsările și chiar speciile umane timpurii din insulele din Asia de Sud-Est, mai arată LiveScience

Această delimitare i-a nedumerit pe oamenii de știință din cauza clarității prin care fauna sălbatică a insulei este separată. La vest de linie sunt mamifere precum maimuțele, tigrii și elefanții - care se găsesc și în Asia de Sud-Est. Dar aceștia sunt aproape complet absenți în est, unde putem găsi mamifere marsupiale, animale asociate de obicei cu Australia.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că Argoland și-a „transportat” propria faună sălbatică departe de viitoarea Australia înainte de a se sparge în Asia de Sud-Est.

Share articol: