Una dintre cele mai importante utilizări ale algoritmilor de inteligență artificială este aceea de diagnosticare a anumitor boli mult mai rapid decât o pot face ființele umane. 

Un nou sistem dedicat detectării potențialilor indicatori care arată instalarea bolii Alzheimer a reușit recent să atingă apogeul și să ajungă la o acuratețe de aproape 100%.

Printr-o analiză a tomografiilor aparținând a 138 de oameni noul algoritm a reușit să sesizeze în proporție de peste 99% locurile în care există începuturi de Alzheimer, cu mult mai multă acuratețe, sensibilitate și specificitate decât metodele existente.

Această metodă a reușit mai ales să detecteze semnele micilor defecte cognitive, cunoscute ca fiind pasul intermediar dintre începutul declinului cognitiv și Alzheimer, o etapă care deseori nu este asociată cu niciun fel de simptome. De asemenea, ea nu este asociată Alzheimerului în toate cazurile, dar este un indicator potențial foarte important care reflectă posibilitatea ca boala să se instaleze în viitor.

„Nu vrem să sugerăm că un medic profesionist ar trebui să se bazeze pe orice fel de algoritm în proporție de 100%. Această mașinărie ar trebui percepută drept un robot capabil să realizeze cele mai agasante sarcini, să sorteze date și să caute anumite caracteristici”, au precizat cercetătorii. Astfel, odată ce software-ul computerului a evidențiat un caz potențial, specialiștii pot să-l analizeze și să confirme care va fi evoluția. Un diagnostic timpuriu înseamnă că tratamentul poate fi aplicat mai repede și boala ameliorată, cu toate că omenirea nu a descoperit încă o modalitate de a stopa complet Alzheimerul.

În prezent sunt folosite metode variate pentru a detecta Alzheimerul, inclusiv urmărirea ochilor, analiza vocală și chiar instalarea unor senzori în casele oamenilor - însă noile metode AI precum cea evidențiată în acest studiu, promit să fie mai rapide și mai simple.

Alzheimer este cea mai frecventă boală care cauzează demență, fiind responsabilă de 70% dintre cazurile la nivel global. Aproximativ 24 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați, iar pe măsură ce societatea îmbătrânește cifrele vor începe să crească. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: