Oamenii de știință de la Stanford au dezvoltat un implant cerebral care permite oamenilor care au membrele superioare paralizate să „scrie” până la 90 de caractere pe minut, doar cu puterea minții. 

Aceștia au publicat descoperirile în Revista Nature, acestea fiind prezentate recent la o WE Summit, o teleconferință organizată de Tencent. Sistemele de implant deja existente se bazează pe faptul că pacienții ar trebui să mute cursorul către caractere specifice de pe o tastatură digitală, cu ajutorul minții. Totuși, noua tehnologie îi permite pacientului să scrie doar imaginându-și că redactează manual un anumit cuvânt.Un algoritm AI decodează apoi semnalele neurale și afișează cuvântul pe ecran.

Echipa a combinat sistemul de implant neural cu o funcție de autocorrect care a rezultat într-o acuratețe de 99%, potrivit SCMP, procent absolut impresionant inclusiv pentru lucrul pe o tastatură obișnuită. „Acesta este doar vârful icebergului. Atunci când vom reuși cu adevărat să înțelegem creierul, prin intermediul neuroștiinței, vom fi capabili să realizăm și mai multe sarcini, în acest fel”, a explicat Krishna Shenoy, neurocercetător Stanford.

Echipa a transmis și că cea mai mare provocare pe care o are acum tehnologia lor se referă la comercializare, pentru că o aliniază unor companii precum Neuralink a lui Elon Musk, în încercarea de a duce implanturile cerebrale dincolo de lumea medicinei, către sfera electronicelor pentru consumatori.

Dar cum ar putea, oare, să convingă oamenii că implantarea unor senzori în creier este o practică sigură? Mai mult, cum poate această procedură să devină și accesibilă publicului larg? Cercetătorii de la Stanford speră că, pentru a reuși asta, companiile vor investi mai multe resurse în cercetare și informare. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: