Un nou studiu realizat în Australia a descoperit că fertilizarea in vitro (FIV) are cel mai mare succes atunci când ovulele sunt recoltate vara.
Nu pare să conteze momentul în care embrionul congelat este transferat efectiv în uterul unei persoane, ci doar momentul în care este recoltat inițial.
Dacă ovulele sunt recoltate vara, rata nașterilor vii este de 31%, iar dacă ovulele sunt recoltate toamna, rata nașterilor vii este de 26%. Între timp, ovulele recoltate iarna și primăvara se situează între aceste două proporții.
În timp ce studiile anterioare privind FIV au constatat că anotimpurile nu au un impact consistent asupra transferurilor de embrioni, implantării, sarcinii sau ratelor de nașteri vii, colectarea de ovule pare să fie o un aspect diferit.
Cercetătorii au analizat date colectate pe durata a opt ani și informații referitoare la 3.657 de transferuri de embrioni congelați efectuate de o singură clinică de fertilitate din Perth.
Dintre toți acești embrioni, cei recoltați în zilele cu mai mult de 10 ore de soare au avut cu 28% mai multe șanse să rezulte un făt viu decât cei recoltați atunci când soarele a fost vizibil mai puțin de 7 ore pe zi. Cu toate acestea, temperatura reală a zilei nu pare să aibă un impact.
Un studiu similar din 2022, realizat în emisfera nordică, a constatat că anotimpul, dar și temperatura din momentul prelevării ovulelor au avut un impact semnificativ asupra ratei ulterioare de nașteri vii.
Mai exact, ovulele recoltate în timpul verii în Boston au avut cu 42% mai multe șanse să rezulte într-o naștere vie decât cele recoltate în timpul iernii. În același timp, cele colectate în cele mai calde zile au avut cu 34% mai multe șanse de a duce la o naștere vie decât cele colectate în cele mai reci zile.
Constatările sugerează că anotimpurile pot avea un efect important asupra funcției ovariene a unei persoane, deși nu neapărat asupra receptivității uterului sau a dezvoltării timpurii a unui făt.
Cu toate acestea, cele două studii nu au concluzionat unanim că temperatura ambientală sau durata de strălucire a soarelui ar fi factorul sezonier cel mai important care are un impact asupra prelevării embrionilor - fie prin intermediul vitaminei D fie prin producția de melatonină.
„De exemplu, este posibil să existe diferențe în ceea ce privește activitatea, dieta și stilul de viață în diferite anotimpuri, care ar putea sta la baza diferențelor observate în ceea ce privește ratele de nașteri vii, deși astfel de date nu au fost colectate în acest studiu", recunosc autorii.
„De asemenea, este posibil ca alți factori de mediu, inclusiv poluanți, să aibă un impact asupra rezultatelor clinice".
____________________________________________________________________________________________