Noțiunea de găuri negre este una care îi înspăimântă pe mulți, dar doi fizicieni au calculat cum ne putem folosi de puterea lor în avantajul nostru.
 

Potrivit lui Zhan-Feng Mai și Run-Qiu Yang de la Universitatea Tianjin din China, mici găuri negre ar putea fi, teoretic, folosite ca sursă de energie.

Calculele lor arată că aceste obiecte ultradense ar putea funcționa ca baterii reîncărcabile și reactoare nucleare, furnizând energie la scara gigaelectronvolților.

De fapt, energia extrasă nu vine din interiorul găurii negre, ci chiar în afara acesteia: cele mai puternice concentrații de gravitație cunoscute din Univers.

Se crede că Universul nostru este plin de găuri negre, dar acestea nu sunt întotdeauna ușor de observat. Ceea ce astronomii au descoperit până acum sugerează că aceste obiecte misterioase variază de la aproximativ cinci ori masa Soarelui până la zeci de miliarde de mase solare.

Dar există o altă clasă de greutate a găurii negre – cel puțin teoretic. Acestea sunt găurile negre primordiale și pot fi mici la scara cosmică, până la dimensiuni subatomice.

Nu știm dacă găurile negre primordiale există sau nu, dar dacă există, deschid o mulțime de posibilități pentru omenire. Pentru că acum se pare că am putea exploata aceste zone ipotetice din spațiu-timp într-un fel care să fie în avantajul nostru.

„Luând în considerare faptul că gaura neagră are o forță gravitațională extrem de puternică, apare o întrebare interesantă: am putea folosi forța gravitațională a găurilor negre pentru a genera energie electrică, adică să folosim găurile negre ca baterii?”, se întreabă astronomii în lucrarea publicată. „În această lucrare, argumentăm teoretic că putem folosi o gaură neagră Schwarzschild ca baterie reîncărcabilă”.

Există și o problemă cu găurile negre foarte mici: radiația Hawking. Aceasta este masa pierdută de o gaură neagră din cauza interacțiunii dintre orizontul de interacțiuni al găurii negre și câmpurile cuantice din vecinătatea ei. Cu cât gaura neagră este mai mică, cu atât se pierde mai rapid masa prin radiația Hawking. Dacă o gaură neagră este suficient de mică, se va evapora complet relativ repede.

De asemenea, este de așteptat ca o gaură neagră mică să înghită materia foarte repede, ceea ce ar face dificilă extragerea ceva din spațiul din jurul ei.

Cei doi astronomi au descoperit că ar putea „umple” și reîncărca energetic o gaură neagră primordială deasupra unei anumite mase în așa fel încât să producă energie electrică. O gaură neagră de dimensiunea unui atom cu o masă între 1015 și 1018 kilograme ar trebui să poată produce această energie atunci când este umplută cu particule încărcate.

La maxim, au calculat cercetătorii, gaura neagră poate converti 25% din masa de intrare în energie. Pentru comparație, majoritatea panourilor solare disponibile comercial au o rată de eficiență sub 23%.

Echipa a mai stabilit că o gaură neagră ar putea obține o eficiență similară cu cea a unui reactor nuclear. Ecuațiile lor au arătat că, în vecinătatea unei găuri negre primordiale, 25% din masa unei particule alfa, produsă prin dezintegrare radioactivă, poate fi convertită în energie cinetică.

Ipoteza nu este una pe care o vom putea testa și practic prea curând, dar analiza deschide totuși câteva scenarii interesante care pot da de gândit.

Share articol: