Rechinul Apristurus ovicorrugatus a fost identificat ca o nouă specie, la peste un deceniu după ce au fost găsite primele cazuri misterioase de ouă ale acestui specimen într-o colecție de muzeu din Australia de Vest.

O nouă specie de rechin de mare adâncime cu ochi de un alb strălucitor a fost în sfârșit identificată, la zeci de ani după ce o femelă moartă și gestantă din această specie a fost găsită pentru prima dată în largul coastei Australiei de Vest. Inițial, rechinul „fantomă" a fost identificat greșit ca fiind o nouă specie doar după ce oamenii de știință au analizat din nou ciudatele sale ouă care au zăcut ani de zile în depozitele muzeelor.

Specia nou descoperită, descrisă într-un nou studiu publicat la 23 aprilie în Journal of Fish Biology, a fost numită Apristurus ovicorrugatus, care provine din latinescul pentru ou, „ovi", și „corrugatus", care înseamnă „ondulat", cu referire la cutiile de ouă ondulate care au dus la descoperirea speciei. Alături de oul său unic, A. ovicorrugatus posedă și un iris alb strălucitor, neobișnuit.

În timp ce majoritatea speciilor de rechini dau naștere la pui vii, restul sunt ovipare, ceea ce înseamnă că depun ouă. Acestea au adesea tendoane lungi care le permit să se atașeze de alge sau de stânci.

În 2011, cercetătorii au dat peste o depunere de ouă extrem de ciudată care conținea un embrion de rechin. Era clar că rechinul aparținea genului Apristurus, dar ouăle nu se potriveau cu nicio specie cunoscută.
Timp de peste un deceniu, acestea a rămas un mister, până când oamenii de știință au găsit alte două care se aflau în Australian National Fish Collection, care se află sub umbrela CSIRO.

White și colegii săi au căutat apoi în baza de date a colecțiilor lor pentru a vedea dacă au mai fost găsite și alte exemplare de Apristurus neidentificate în mica regiune în care au fost colectate ouăle. În cele din urmă, au găsit femela gestantă: un rechin de 46,7 centimetri care fusese identificat greșit ca fiind un rechin pisică din China de Sud (Apristurus sinensis).

Iar ouăle femelei se potriveau cu cea pe care le găsiseră cu zece ani în urmă. În continuare, White și colegii săi cercetează colecțiile muzeelor în căutarea altor specii noi pentru a vedea ce alte descoperiri au mai trecut cu vederea sau au identificat greșit conservatorii.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:



Share articol: