Oamenii de știință au reușit, în sfârșit, să detecteze coliziunea unei stele neutronice cu o gaură neagră, într-un demers cu impact major.
Coliziunea dintre două găuri negre și „partenerii” lor neutronici s-a produs în două galaxii, la aproximativ 900 de milioane de ani lumină de Terra. Efectele în spațiu ale coliziunii dramatice s-au propagat prin cosmos încă de atunci.
În luna ianuarie a anului trecut, un val de unde gravitaționale a intrat în contact cu Terra, iar un al doilea a urmat, la o distanță de 10 zile.
Cele două valuri de unde gravitaționale marchează o piatră de hotar importantă în înțelegerea cosmosului și ar putea să ofere multe indicii referitoare la procese misterioase și dramatice care au modelat universul de-a lungul timpului - inclusiv cum este construită materia și cum funcționează dubletul spațiu-timp.
„Aceste coliziuni au zguduit universul în nucleul său, iar noi am detectat undele pe care le-au trimis în cosmos. Fiecare coliziune reprezintă contactul dintre două obiecte masive, dense (...). Aceste evenimente sunt remarcabile și am așteptat mult timp până să putem fi martorii lor. Este incredibil să le putem înregistra, în final”, au spus oamenii de știință implicați în realizarea studiului.
Timp de ani întregi, valurile gravitaționale au fost mai degrabă concepte teoretice și nimeni nu a reușit să observe direct acest fenomen. Dar în 2016, cercetătorii au anunțat că au observat în cosmos aceste unde, generate de coliziunea dintre o grupare de găuri negre, iar de atunci le-au utilizat drept repere pentru a observa și alte fenomene din cosmos.
„Am observat acum primele exemple ale unor găuri negre care se contopesc cu stele neutronice, așadar știm că ele există”, a spus unul dintre cercetători. „Încă mai sunt multe necunoscute în legătură cu stelele neutronice și raportul lor cu găurile negre (...), dar sperăm că viitoarele cercetări și date statistice extrase ne vor ajuta să răspundem la toate întrebările și, în final, să înțelegem cum sunt realizate unele dintre cele mai controversate obiecte din Univers”.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: