Oamenii de știință au identificat recent o formă unică de conexiune celulară care are loc în creierul uman și care nu a mai fost observată până acum.

În mod interesant, descoperirea sugerează că avem un creier care ar putea fi o „unitate de calcul” chiar mai puternică decât am crezut.

În 2020, cercetătorii de la institute din Germania și Grecia au raportat un mecanism format în celulele corticale exterioare ale creierului care produce singur un nou semnal „gradat", unul care ar putea oferi neuronilor individuali o altă modalitate de a-și îndeplini funcțiile logice.

Măsurând activitatea electrică în secțiuni de țesut prelevate în timpul unei intervenții chirurgicale asupra pacienților epileptici și analizând structura acestora cu ajutorul microscopiei fluorescente, neurologii au descoperit că celulele individuale din cortex nu folosesc doar ionii de sodiu obișnuiți, ci și calciu.

Această combinație de ioni încărcați pozitiv a declanșat valuri de tensiune care nu au mai fost observate până acum, denumite de cercetători dCaAPs.

Creierul - în special cel uman - este adesea comparat cu computerele. Analogia are limitele sale, dar, la anumite niveluri, el îndeplinește sarcini în moduri similare. Ambele utilizează puterea unei tensiuni electrice pentru a efectua diverse operații. În cazul computerelor, aceasta se prezintă sub forma unui flux destul de simplu de electroni prin intersecții numite tranzistori.

În cazul neuronilor, semnalul este sub forma unui schimb energetic între particule încărcate, un impuls de flux de ioni care se numește potențial de acțiune. Deci,îÎn loc de tranzistori, neuronii gestionează aceste mesaje pe cale chimică la capătul unor ramificații numite dendrite.

„Dendritele sunt esențiale pentru înțelegerea creierului, deoarece se află în centrul a ceea ce determină puterea de calcul a fiecărui neuron", a declarat Matthew Larkum, neurocercetătorla Universitatea Humboldt, pentru Walter Beckwith, la Asociația Americană pentru Progresul Științei, în ianuarie 2020.

Dendritele sunt „semafoarele” sistemului nostru nervos, reprezintă baza logică a creierului nostru - unde de tensiune care pot fi comunicate colectiv. Se poate spune că nicăieri acest lucru nu este mai complex decât în secțiunea exterioară densă și încrețită a sistemului nervos central uman, cortexul cerebral.

Mai departe, neurologii trebuie să se lucreze mai mult pentru a vedea cum se comportă dCaAPs la nivelul unor neuroni întregi și într-un sistem viu.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: