Un obiect cosmic care s-a izbit de planeta Marte cu aproximativ 2,3 milioane de ani în urmă a creat alte 2 miliarde de cratere mai mici în jurul craterului principal de impact Corinto, aflat lângă ecuatorul Planetei Roșii.

Un impact uriaș care a avut loc pe suprafața lui Marte acum aproximativ 2,3 milioane de ani a generat pe Planeta Roșie peste 2 miliarde de cratere.

Principalul crater de impact, cunoscut sub numele de Corinto, măsoară aproximativ 14 kilometri în diametru și este situat în Elysium Planitia - o câmpie largă care se întinde de-a lungul ecuatorului lui Marte. Se estimează că asteroizii capabili să lase o astfel de urmă uriașă se prăbușesc pe suprafața marțiană doar o dată la fiecare 3 milioane de ani, ceea ce înseamnă că acest crater ar putea fi cel mai tânăr de dimensiunea sa de pe Planeta Roșie, au dezvăluit astronomii.

Obiectul care a format craterul Corinto a marcat peisajul înconjurător cu cratere mai mici, în timp ce fragmentele s-au desprins și s-au împrăștiat în exterior în modele asemănătoare cu raze vizibile și astăzi, arată Live Science. Aceste cratere secundare sunt concentrate într-o zonă la sud și sud-vest de Corinto, cel mai îndepărtat fiind la 1.850 km de craterul principal.

Direcția de zbor a fragmentelor care s-au desprins, împreună cu forma ușor eliptică a craterului principal, sugerează că obiectul a venit din nord și a aterizat pe Marte la un unghi oblic de 30 până la 45 de grade.”
 

Share articol: