În urmă cu 3,7 milioane de ani, o specie bipedă necunoscută a trăit în zona pe care acum o cunoaștem drept nordul Tanzaniei. Antropologii au găsit acum și urmele existenței sale, păstrate în structura reliefului dur din regiune. 

Cercetătorii au descoperit mai întâi urmele în 1978 și inițial au crezut că e vorba despre amprentele unui urs. Ele au fost lăsate în cenușa vulcanică ce s-a transformat treptat în piatră, reușind astfel să se păstreze până în zilele noastre. Totuși, ipoteza inițială nu a convins întreaga comunitate științifică.

La mai bine de 40 de ani de la descoperire, antropologul Ellison McNutt, de la Universitatea din Ohio, alături de colegi lui, au parcurs un proces prin care au comparat urmele consecutive lăsate de pașii urșilor, ai cimpanzeilor și ai oamenilor.

Analiza lor sugerează că urmele aparțineau unei specii bipede de primate, fiind în mod clar diferite de urmele lăsate de alte specii de hominizi.

Astfel, aceștia sunt acum destul de siguri că urmele aparțin unei specii pe care au denumit-o Australopithecus afarensis – adică aceeași cu specia din care face parte deja celebra Lucy. Datele sugerează că „strămoșul” avea o înălțime medie de 100 ce centimetri, fapt care înseamnă fie că urmele aparțin unui exemplar tânăr, în dezvoltare, fie că avem de a face cu o specie cu o constituție diferită de ceea ce a văzut comunitatea științifică până acum.

Urmele au revelat și o modalitate de mișcare destul de ciudată, în care picioarele pășeau încrucișat, conturând o traiectorie bizară. Sigur, există și posibilitatea ca cercetătorii să se confrunte cu un defect de mișcare sau cu influența pe care solul o avea în acest proces. Există și urme care ar indica capacități sporite de mobilitate în zona genunchiului, despre care oamenii de știință cred că au fost dezvoltate pentru a facilita cățăratul în copaci.

Concluzia echipei de cercetare este aceea că există din ce în ce mai multe dovezi referitoare la existența unor specii umane derivate, cu modalități distincte de deplasare și caracteristici specifice, dar și cu forme diferite ale membrelor, care au străbătut Africa în perioada antică. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: