Cel mai mare telescop din China, cunoscut sub numele de FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) a identificat recent semnale radio repetate emise din exteriorul planetei noastre.
Impulsurile radio rapide sunt pulsații de energie scurte și de intensitate ridicată care vin din părți îndepărtate ale spațiului cosmic. Primele astfel de unde au fost identificate în 2007, iar cercetătorii descoperă frecvent asemenea fenomene.
Deși astronomii au făcut progrese importate în ceea ce privește urmărirea acestora, încă nu știm cu exactitate ce sunt sau de unde sunt emise. Unii specialiști susțin că ar putea fi cauzate de găuri negre sau de un tip de stea neutronică numită „magnetar”.
Ceea ce este interesant la noua descoperire a cercetătorilor chinezi este repetitivitatea acestor impulsuri rapide specifice, care apar regulat din 2012 încoace. Aceștia arată că semnalele au călătorit prin Univers pe o distanță de trei miliarde de ani lumină, până să ajungă la noi.
„Cred că este absolut uimitor faptul că natura poate produce așa ceva. După părerea mea, în aceste impulsuri există informații foarte importante pe care trebuie să ne dăm seama cum să le decodăm, iar până acum asta a fost o provocare foarte antrenantă”, a declarant Ziggy Pleunis, de la Universitatea McGill, pentru Science Alert.