Arheologii au descoperit două temple, unul îngropat deasupra celuilalt, în megapolisul antic Girsu, aflat acum pe teritoriul Irakului. Unul dintre temple este închinat lui Hercule, celuilalt lui Alexandru cel Mare.

Arheologii din Irak au scos la iveală două temple gemene construite unul peste celălalt. Cel mai nou dintre ele datează din secolul al IV-lea î.Hr. și ar putea avea o legătură cu Alexandru cel Mare.

Templul conținea o cărămidă arsă cu o inscripție în aramaică și greacă ce face referire la „cel care dăruiește doi frați" - o posibilă referire la regele macedonean, care a cucerit o mare parte din lumea cunoscută în timpul domniei sale de 13 ani, din 336 î.Hr. până în 323 î.Hr.

Arheologii de la British Museum din Londra au descoperit templul mai vechi în timp ce efectuau săpături la Girsu, un oraș sumerian cunoscut acum sub numele de Tello, în sud-estul Irakului. Rămășițe ale templului sumerian mai vechi au fost găsite îngropate exact în același loc ca și construcția mai nouă, cel dintâi templu fiind închiat zeului grec Hercule.

Faptul că un templu a fost ridicat pe același loc unde se afla unul cu 1.500 de ani mai devreme nu este o coincidență, iar locul trebuie să fi avut o anumită semnificație pentru oamenii din Mesopotamia, au spus cercetătorii.

Arheologii au descoperit în situl antic o monedă veche ce îl arată pe Hercule într-un portret tineresc, bărbierit, care amintește puternic de reprezentările convenționale ale lui Alexandru cel Mare pe de o parte.

Pe lângă artefacte, cercetătorii au găsit și ofrande oferite în mod normal după o bătălie, inclusiv figurine din lut cu soldați.

„Combinat cu semnele clare ale unei prezențe alexandrine în sanctuar, acest lucru ridică posibilitatea intrigantă ca Alexandru să fi contribuit direct și activ la reînființarea templului”, au concluzionat arheologii.

Sursa foto: Live Science/ Image credit: The Girsu Project and artefacts-berlin.de

Share articol: