Oamenii de știință au readus la viață virusuri „zombie" străvechi din permafrost și au descoperit că acestea încă mai pot infecta amibele unicelulare vii.

Șansele ca acestea să infecteze animalele sau oamenii sunt încă sub semnul întrebării, dar cercetătorii spun că virusurile din permafrost ar trebui să fie considerate o amenințare pentru sănătatea publică.

Din cauza schimbărilor climatice permafrostul se dezgheață rapid, scoțând la iveală o mulțime de relicve străvechi, de la virusuri și bacterii la mamuți lânoși ori un urs impecabil conservat.

Potrivit CNN, profesorul francez Jean-Michel Claverie a descoperit tulpini ale virusului înghețat vechi de circa 48.000 de ani în câteva situri de permafrost din Siberia. Cea mai veche tulpină, care datează de acum 48.500 de ani, provenea dintr-o mostră de sol dintr-un lac subteran, în timp ce cele mai tinere mostre aveau o vechime de 27.000 de ani. Una dintre mostrele tinere a fost descoperită în carcasa unui mamut lânos.

Unii oameni de știință se tem că, pe măsură ce schimbările climatice încălzesc zona arctică, dezghețul permafrostului ar putea elibera virusuri străvechi care nu au mai intrat în contact cu ființe vii de mii de ani. Ca atare, plantele, animalele și oamenii ar putea să nu aibă imunitate împotriva lor.

„Dacă există un virus ascuns în permafrost cu care nu am fost în contact de mii de ani, s-ar putea ca apărarea noastră imunitară să nu fie suficientă", au explicat oamenii de știință.

Cercetările actuale asupra virusurilor înghețate îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre modul lor de funcționare și dacă ar putea sau nu infecta animalele sau oamenii. Și nu este vorba doar despre viruși. Și bacteriile străvechi ar putea fi eliberate și reactivate pentru prima dată după două milioane de ani, pe măsură ce permafrostul se dezgheață.

Asta este ceea ce s-a întâmplat, cred oamenii de știință, când au apărut focare de infecție bacteriană antrax la oameni și reni în Siberia în 2016.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: