Oamenii de știință au creat un „plasture inteligent" care folosește curentul electric pentru a vindeca rănile cu 25% mai repede decât metodele tradiționale, stimulând țesuturile pentru a accelera recuperarea. 

Bandajul inteligent este compus din circuite wireless care utilizează fluxul de curenți electrici și senzori de temperatură pentru a monitoriza evoluția vindecării rănilor. Dispozitivul de înaltă tehnologie favorizează închiderea mai rapidă a rănilor, crește fluxul sanguin către țesutul rănit și îmbunătățește recuperarea pielii prin reducerea semnificativă a formării cicatricilor, potrivit cercetătorilor.

Bandajul de înaltă tehnologie este opera cercetătorilor de la Universitatea Stanford și a fost prezentat într-un articol publicat pe 24 noiembrie în revista Nature Biotechnology. Atunci când rana unei persoane nu este încă vindecată sau când bandajul detectează o infecție - senzorii pot aplica mai multă stimulare electrică în zona rănii pentru a ajuta la accelerarea recuperării țesuturilor și la reducerea infecției.

Biosenzorii din bandajul inteligent pot urmări schimbările biofizice din mediul local și oferă o modalitate rapidă, în timp real și foarte precisă de măsurare a evoluției rănilor. Cercetătorii au reușit să urmărească datele senzorilor în timp real pe un smartphone, fără a fi nevoie de cabluri. „În sigilarea rănii, bandajul inteligent protejează în timp ce se vindecă”, a declarat într-un comunicat Yuanwen Jiang, coautorul primului autor al studiului și cercetător post-doctoral la Stanford School of Engineering. „Dar nu este un instrument pasiv. Este un dispozitiv de vindecare activă care ar putea transforma standardul de îngrijire în tratamentul rănilor cronice”. 

Ei cred acum că stimularea electrică promovează activarea genelor pro-regeneratoare,care s-au dovedit a ajuta la eliminarea agenților patogeni și la repararea rănilor, la creșterea mușchilor și a țesuturilor moi. În plus, stimularea electrică a crescut cantitatea de populații de celule albe din sânge care pot juca, de asemenea, un rol în anumite faze ale vindecării rănilor.

Oamenii de știință au avertizat, totuși, că bandajul inteligent este în prezent un concept și că există unele provocări. Aceste obstacole includ creșterea dimensiunii dispozitivului la scară umană, reducerea costurilor și rezolvarea problemelor de stocare a datelor pe termen lung. Toate acestea ar trebui să fie rezolvate înainte de a trece la producția în masă.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: