Inginerii de la NASA au primit un semnal provenit de la Voyager 2, care le-a dat din nou speranța că ar fi posibil să restabilească un contact cu sonda pe care au „pierdut-o” în spațiu, acum mai bine de o săptămână. 

Pe 1 august, contul de Twitter al Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA a confirmat că inginerii au primit un semnal purtător dinspre Voyager 2 - care în prezent navighează dincolo de marginea sistemului solar, la peste 19,9 miliarde de kilometri de Pământ.

Acest semnal a indicat faptul că Voyager 2 încă funcționează, chiar și după ce o serie de operațiuni planificate pe 21 iulie au înclinat accidental antena sondei și aproape că a întrerupt comunicațiile dintre Voyager și Deep Space Network al NASA - rețeaua internațională de antene radio care sprijină misiunile interplanetare ale NASA.

Odată confirmată existența acestui semnal, NASA va încerca în continuare să trimită o comandă către Voyager 2 pentru a ca sonda să-și orienteze antena înapoi spre Pământ. În mod normal, este nevoie de aproximativ 18,5 ore pentru ca o comandă să ajungă la Voyager 2 și de alte 18,5 ore pentru ca Pământul să primească o transmisie înapoi de la sondă, potrivit Scientific American, așa că este posibil să aflăm noutăți în următoarele două zile.

În cazul în care realinierea forțată eșuează, se așteaptă ca Voyager 2 să își reseteze antena în poziția orientată spre Pământ pe 15 octombrie, în una dintre seriile planificate de resetări automate care au loc pe parcursul anului.

Voyager 2 și satelitul său geamăn Voyager 1 au fost lansate în spațiu în august și, respectiv, septembrie 1977, la 16 zile distanță unul de celălalt. Ambele sonde au trecut pe lângă planetele din sistemul solar exterior înainte de a se aventura mai departe spre marginea heliosferei - stratul cel mai exterior al atmosferei solare, care separă sistemul nostru solar de spațiul interstelar.

Voyager 1 a străpuns prima heliosfera, ajungând în spațiul interstelar în august 2012. În prezent, acesta se află la aproximativ 23,8 miliarde de km de planeta noastră, ceea ce îl face obiectul creat de om care a ajuns la cea mai mare distanță de Pământ. Voyager 2 a urmat propulsorului câțiva ani mai târziu, părăsind heliosfera în noiembrie 2018.
Ambele sonde au în prezent suficientă energie și combustibil pentru a rezista în spațiu cel puțin până în 2025, potrivit NASA. 

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: