Cercetătorii au realizat o hartă care arată zonele unde există cel mai mare risc de declanșare a unor epidemii.
Experții au luat în calcul modul de deplasare al insectelor și animalelor care ar putea să fie purtători ai unor virusuri periculoase.
Cu ajutorul acestei hărți, bazată pe informații despre 10.000 de specii de păsări și 5.400 de specii de mamifere, cercetătorii pot prezice apariției unei epidemii și pot apoi să urmărească răspândirea unui virus.
Spre exemplu, în vestul Europei, dar și în partea vestică a României, există riscul de izbucnire a unei epidemii de encefalită japoneză. Aceasta este o boală infecțioasă care afectează creierul și se transmite de la porci. Se manifestă prin convulsii, paralizie și uneori poate provoca moartea.
În America de Nord însă există un risc mai mare de epidemie provocată de virusul West Nile. În America de Sud se poate răspândi virusul Rio Bravo sau cel care produce febra Dengue, în timp ce în Indonezia pot să apară cazuri de Zika și de febră galbenă.
În schimb, cea mai mare parte a Europei, inclusiv nordul continentului și Rusia, este vizat în special de o altă formă de encefalită (TBEV), provocată de o căpușă.
În estul Europei și Rusia există și un risc de epidemie cu virusul West Nile, Usutu și encefalită St. Louis, însă acest risc este mai redus ca în America.
Aceste boli sunt provocate de flavivirusuri, care se transmit de la animalele purtătoare la oameni prin intermediul insectelor. În mod normal, cel mai mulți oameni afectați se recuperează relativ repede.
Simptomele includ în general febră, dureri de cap, oboseală, iritații la nivelul pielii, dureri de mușchi și la nivelul încheieturilor. Pot să apară însă și complicații, care să ducă la moartea unor bolnavi care au un sistem imunitar mai slab.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea California din Davis și publicat în revista Nature Communications.
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a publicat lista care conține cele mai periculoase virusuri descoperite până acum și care ar trebui cercetate urgent, pentru găsirea unor remedii. Lista include:
- febra hemoragică Crimeea-Congo (se transmite prin mușcătură de căpușă)
- Ebola (transmisă prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale ale unui om sau animal infectat)
- febra hemoragică Marburg (prin contact direct cu sânge și fluide corporale)
- febra hemoragică Lassa (prin contact direct sau alimente contaminate)
- MERS (trasmitere prin contact direct)
- SARS (se transmite prin salivă sau secreții nazale)
- infecția cu virusul Nipah (prin contact direct sau mâncare contaminată)
- febra Rift Valley (prin contact cu animale domestice infectate și prin înțepătură de țântar)
- Zika (prin înțepătură de țânțar)
Foto: Daily Mail