Oamenii n-au ajuns însă pe Marte, dar arhitecții se ocupă deja cu proiectarea caselor în care vom locui pe Planeta Roșie.

AI SpaceFactory, o agenție de design specializată în „arhitectură multiplanetară” și tehnologie, a creat un tip de habitat numit Marsha, care poate fi printat 3D utilizând materiale disponibile pe Marte. Proiectul a câștigat concursul Agenției Spațiale de luna aceasta, scrie CNBC.

Structurile de forma unui con au peste 15 metri înălțime și circa 8 metri diametru și sunt concepute în așa fel încât să rămână stabile și în poziție verticală pe suprafața accidentată a Planetei Roșii.

Fiecare construcție poate fi printată în 30 de ore, fără niciun fel de ajutor uman. În interior, habitatele sunt structurate pe patru niveluri conectate prin scări interioare spiralate.

Conform schiței, parterul are încorporat o trapă închisă etanș, pentru ca oamenii să poată intra și ieși din clădire, dar și laboratoare, pentru ca astronauții să poată realiza teste și să-și poată continua munca.

Celelalte etaje ar fi ocupate de bucătărie, o grădină pentru dezvoltarea faunei, un nivel dedicat aparaturii pentru efectuarea exercițiilor fizice și a altor activități recreative și patru „capsule de somn”, adică încăperi private cu un pat și un birou.

Reprezentanții AI SpaceFactory spun că interiorul locuințelor trebuie să fie „ușor, aerat” și suficient de confortabil pentru ca oamenii să poată supraviețui pe o planetă îndepărtată în condiții similare celor de pe Terra.

Asta cu toate că, în realitate, diferențele pot fi destul de mari. De exemplu, temperaturile pot varia de la 21 la -37 de grade Celsius într-o singură zi.

Pe scurt, agenția descrie așezarea drept „o bulă de Planetă Albastră într-o lume îndepărtată”: „Fiecare nivel are cel puțin o fereastră, iar împreună acoperă o panoramă la 360 de grade (…). Indiferent de condiții, echipajul ar fi la adăpost de radiațiile solare și cosmice”, au spus arhitecții.

Construcțiile urmează a fi realizate utilizând un amestec inovator din fibră de bazalt extrasă din rocile marțiene și bioplastic regenerabil (acid polilactic sau PLA), procesat prin intermediul plantelor care vor fi cultivate pe Marte, se arată pe site-ul AI SpaceFactory, o variantă care elimină, astfel, problema transportului interplanetar al materialelor.

Totuși, oamenii sunt la ceva ani distanță de performanța de-a ajunge pe Marte. Elon Musk susține că va reuși acest lucru până în 2024, desi cei de la NASA nu sunt neapărat la fel de optimiști și mizează mai degrabă pe anul 2030 drept punct de reper.

În 2015, însă, NASA a lansat această competiție proprie de design, prin care i-a provocat pe arhitecți și specialiști să proiecteze habitate care să poată găzdui oamenii în asemenea condiții „extraterestre”.

Modelele trebuiau gândite în așa fel încât să poată fi realizate folosind o imprimantă 3D și materiale care se găsesc deja pe Planeta Roșie, deoarece NASA vrea să construiască aceste colonii chiar înainte ca omenirea să ajungă acolo.

AI SpaceFactory a primit 500.000 de dolari pentru proiectul său, învingând alte 60 de echipe.

Sigur că oamenii de știință de la NASA nu sunt singurii care se gândesc la așa ceva. CEO-ul SpaceX, Elon Musk, vorbește frecvent despre ideea sa legată de coloniile de pe Marte, și a afirmat chiar că va reuși, datorită companiei lui, ca până în 2050 să construiască acolo un „oraș autonom”.

Sursa foto: CNBC / AI SpaceFactory
 

Share articol: