Oamenii de știință au propus o altă utilizare pentru cel mai mare laser din lume: scanarea oscilațiilor în spațiu-timp lăsate în urma unor nave spațiale extraterestre, pentru a vedea dacă acestea există și unde anume.

Undele gravitaționale se formează și se mișcă atunci când obiectele cu masă se deplasează în spațiu. Obiectele mai mari - cum ar fi planetele, stelele neutronice sau găurile negre - produc unde gravitaționale mai proeminente. Aceste ondulații spațio-temporale au fost detectate direct pentru prima dată în 2015, dar, de atunci, oamenii de știință au devenit mai buni la reperarea undelor pe măsură ce acestea se apropie de limitele noastre cosmice.

Acum, noi informații publicate pe 5 decembrie sugerează că Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), cu sediul în SUA, poate căuta aceste unde spațio-temporale dincolo de sursele convenționale. Nave spațiale extraterestre colosale care călătoresc la viteze mari ar putea, de asemenea, să producă vibrațiile revelatoare, au transmis autorii, citați de LiveScience.

LIGO detectează undele gravitaționale din micile distorsiuni pe care acestea le produc în spațiu-timp atunci când trec prin el, având o sensibilitate foarte mare. Pentru a vedea cât de mult poate fi extinsă aceasta, oamenii de știință au făcut calcule cu privire la cel mai mic obiect care ar genera unde gravitaționale clar detectabile pe Pământ. Se pare că acesta ar fi totuși destul de mare: pentru a putea fi detectată de LIGO, o navă-mamă extraterestră ar trebui să cântărească aproximativ cât Jupiter, să se deplaseze cu o zecime din viteza luminii și să se afle la o distanță de 326.000 de ani-lumină de Pământ.

Însă există, oare, nave spațiale de o asemenea anvergură și viteză? Cercetătorii nu au încă un răspuns, dar speră să reducă dimensiunea navei la proporții mai rezonabile pe măsură ce vor fi instalate detectoare de unde gravitaționale cu o sensibilitate din ce în ce mai mare. Fizicienii au remarcat, de asemenea, că motoarele navelor extraterestre avansate ar crea modele de unde gravitaționale care ar putea fi deosebite de sursele naturale, ceea ce le-ar face mai ușor de detectat și, poate, chiar de observat. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: