Jeturile puternice de materie emise de gaurile negre sunt alcatuite partial din atomi grei de fier si de nichel, afirma autorii unui studiu publicat miercuri in revista britanica Nature, informeaza AFP.
De mai multe decenii, astronomii incearca sa dezlege misterul acelor jeturi fine de materie expulzate de gaurile negre cu viteze foarte mari si care alcatuiesc unul dintre fenomenele cu cea mai mare incarcatura energetica din Univers.
Savantii stiu deja ca aceste jeturi contin electroni, particule a caror sarcina electrica este negativa. Totusi, sarcina electrica globala a jeturilor nu este negativa, ceea ce inseamna ca ele trebuie sa contina si particule incarcate pozitiv pentru a restabili echilibrul.
Astronomii au descoperit recent ca acele particule sunt atomi de fier si de nichel. Fluxurile de atomi au fost descoperite de radiotelescoape (telescopul european XMM Newton si telescopul australian Compact Array) in emisiile unei gauri negre de mici dimensiuni, denumita 4U1630-47, care se deplaseaza cu o viteza de ordinul a doua treimi din viteza luminii.
Un atom de fier cantareste de aproximativ 100.000 de ori mai mult decat un electron, ceea ce inseamna ca este purtator al unei energii mult mai importante decat o particula usoara care calatoreste cu aceeasi viteza.
Se pare ca sursa acestor atomi este discul de acretie al gaurii negre, o centura de gaze fierbinti care se invart in jurul gaurii.
Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat gaurile negre sunt adeseori considerate, in mod eronat, ca fiind fenomene distructive, care inghit toate corpurile si formatiunile ceresti care trec prin fata lor. Insa gaurile negre sunt si fenomene creatoare: ele recicleaza materia si energia din spatiu, iar jeturile lor joaca un rol deloc neglijabil in formarea de noi stele in interiorul galaxiilor.