Cercetătorii au dezvoltat o valvă cardiacă sintetică foarte promițătoare, care ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru implantarea la pacienții de vârstă foarte mică. Institutul Wass de la Harvard și Școala John A. Paulson de Inginerie și Științe Aplicate (SEAS) au creat ceea ce ei numesc FibraValve. Acest implant poate fi fabricat în câteva minute folosind o metodă de filare a fibrelor care le permite să modeleze structura delicată a valvei la nivel microscopic - gata să fie colonizată de celulele vii ale pacientului, dezvoltându-se împreună cu acestea pe măsură ce se maturizează.
FibraValve este o continuare a JetValve, valva cardiacă artificială realizată de echipă în 2017, care a folosit multe dintre aceleași principii. Versiunea actualizată utilizează o tehnică nouă care ajută la colectarea mai rapidă și mai precisă a fibrelor sintetice, lucru care facilitează reglarea fină a formei valvei. Ca urmare, microfibrele și nanofibrele polimerului pot reproduce mai precis structura țesutului unei valve cardiace organice. Procesul de fabricație durează mai puțin de 10 minute, în vreme ce alte metode alternative pot necesita ore întregi de producție.
De asemenea, tehnica utilizează „un nou material polimeric personalizat" care poate rezista în interiorul corpului unui pacient timp de aproximativ șase luni - timp suficient pentru ca celulele pacientului să se infiltreze în structură și să preia controlul. Deși până acum a fost testat cu succes doar pe oi, viziunea pe termen lung este ca țesutul organic rezultat să se dezvolte odată cu pacienții umani foarte tineri, pe măsură ce aceștia se maturizează, evitând astfel necesitatea unor operații riscante de înlocuire a valvei pe măsură ce corpul lor crește.
„Scopul nostru este acela ca celulele native ale pacientului să folosească dispozitivul drept punct de plecare pentru a-și regenera propriul țesut viu al valvei", se arată în comunicatul de presă dat presei de echipa de la Harvard.
În cadrul testelor de până acum, FibraValve „a început să funcționeze imediat ce a fost implementată, lăsând sângele să treacă prin ea cu fiecare bătaie a inimii. În plus, cercetătorii au observat celule roșii și albe din sânge și proteinele care s-au adunat pe scheletul valvei în prima oră. Oamenii de știință spun că valva sintetică nu a prezentat semne de deteriorare sau alte probleme.
„Această abordare ar putea fi primul pas către implanturi medicale personalizate care se regenerează și cresc odată cu pacientul, îmbunătățind viața copiilor", se mai arată în comunicatul de presă.
Cercetarea este încă în fază preliminară, iar echipa plănuiește să efectueze teste pe termen mai lung pe animale, pentru o evaluare suplimentară. Cu toate acestea, ei cred că descoperirea lor ar putea avea în cele din urmă și alte utilizări, inclusiv crearea de valve diferite, plasturi cardiaci și vase de sânge care să simuleze structurile organice.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe provplus.ro: