Incalzirea globala face ca albul ghetii de la Polul Nord sa fie inlocuit cu verdele vegetatiei, schimbare care afecteaza si fauna din zona.
Zona de dincolo de Cercul Arctic isi schimba infatisarea de la un an la altul, posibilitatea de schimbarii cu 50% in urmatoarele decade nefiind deloc deplasata. Harta cu noile modificari ale vegatiei din Nord a fost publicata in cercetarea numita "Nature Climate Change".
"Felul in care arata acum zona Polului Nord va avea un impact puternic atat pentru fauna locala, cat si pentru ecosistemul global", spune Richard Pearson, autorul studiului, cercetator la American Museum of Natural History Center of Biodiversity and Conservation. La studiu au participat si oameni de stiinta de la AT-T Labs-Research, Woods Home Research Center, Colgate University, Cornell University si University of York.
Studiul au realizat si o simulare pentru decada urmatoare, una despre care se afirma ca va fi mai calda decat deceniile precedente. Astfel, este foarte posibil ca in Siberia copacii sa ajunga sa creasca mult mai la nord de linia actuala a padurilor din zona. Pe langa fotografiile atasate studiului se afla si doua din Abiskto, zona subarctica a Suediei, una facuta in 1977, alta in 2009, diferentele fiind mai mult decat clare.