Noi cercetari arata ca prima forma de viata are o varsta de doua ori mai mare decat cea a planetei noastre - "doar" 4.5 milioane de ani vechime
Folosind o teorie care se aplica in industria computerelor, geneticienii au ajuns la concluzia ca primele forme de viata de pe Terra au venit din spatiu, varsta acestora fiind dubla fata de cea a planetei noastre. "Legea lui Moore" a fost aplicata in genetica de Alexei Sharov de la National Institute of Ageing din Baltimore si de Richard Gordon de la Gulf Specimen Marine Laboratory din Florida.
Afirmatiile vine in sprijinul declaratiilor realizate in ultima perioada de mai multi oameni de stiinta care spuneau ca lumea poate fi creata doar cu ajutorul legilor fizicii, fara interventia vreunei divinitati. Si marele astrofizician Stephen Hawking a avut un discurs controversat in care spunea ca Dumnezeu nu exista.
"Contaminarea" Pamantului cu bacterii venite din spatiu este una dintre cele mai plauzibile ipoteze care tin in picioare posibila aparitie a vietii inainte ca planeta noastra sa se "nascut". Folosind matematici superioare in studiul aparitiei si dezvoltarii vietii, cei doi oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca viata a aparut in Univers in urma cu 9,7 miliarde de ani plus/minus 2,5 miliarde.
Teoria existentei vietii inainte ca Terra sa devina cu adevarat o planeta se numeste Panspermie. Conform acestei teorii, formele de viata au "traversat" spatii largi din Univers "agatate" de asteroizi sau comete. In cazul in care dupa impactul acestor corpuri cu noi planete bacteriile au gasit un mediu propice dezvoltarii, se cheama ca viata este in masura sa se dezvolte de procariote la eucariote si, mai apoi, la forme de viata complexe.