Cercetatorii de la Institutul de Stiinte ale Oceanului Bermuda au filmat un experiment inedit. La prima vedere, pare sa fie un truc de magie, dar imaginile surprinzatoare sunt reale si pot fi explicate prin legile fizicii.
Experimentul a fost realizat la mare adancime, mai exact la 20 de metri sub nivelul apei. Un scafandru bine echipat a spart un ou sub apa, iar momentul a fost inregistrat cu o camera de filmat.
Pare incredibil ce se intampla, dar imaginile imortalizate pot fi explicate foarte simplu. Galbenusul care iese din ou pluteste in albus si ramane astfel intreg, perfect sferic, ca si cand s-ar afla in coaja. Mai mult chiar, pare sa inoate ca un peste, dus de curent, fara sa se sparga.
Continutul oului ar fi putut ramane mult timp intreg sub apa, daca la un moment dat scafandrul n-ar fi decis sa-l sparga, lovindu-l intre palme.
De ce ramane intact continutul oului sub apa? Potrivit publicatiei Live Science, oul nu se sparge datorita apei din jur si a presiunii mari la care se afla si care il mentine in aceasta forma. Practic, apa actioneaza asemeni unei coji, care il protejeaza. La 20 de metri adancime, presiunea este de 2,8 mai mare ca presiune atmosferica, unde oul isi pierde imediat forma sferica daca este scos din coaja.
Daca experimentul ar fi realizat la o adancime si mai mare, presiunea enorma ar fi facut ca oul sa faca implozie singur, din interior. Rezultatul ar fi semanat foarte mult cu finalul experimentului, cand scafandrul a prins oul intre palme, transformandu-l intr-un praf alb-galbui.