Pe măsură ce se apropie sfârșitul anului, ne apropiem de borna de doi ani de la începutul pandemiei de COVID-19. Toată lumea este pregătită ca această criză să se termine, dar încă nu este clar cum s-ar putea întâmpla asta. Cât de probabil este să eradicăm virusul? Ce ar însemna asta cu adevărat și cum va arăta lumea dacă nu vom reuși să-l înfrângem?
Până în prezent, peste 250 de milioane de infecții au fost confirmate la nivel global, cu peste 5 milioane de decese și, în absența oricărei intervenții, economiștii au estimat că infecțiile cu COVID-19 ar costa economia SUA 1,4 trilioane de dolari până în 2030. Eradicarea virusului COVID-19 va fi complicată.
Cercetătorii consideră că aproximativ 35% dintre infecțiile cu COVID-19 sunt asimptomatice. Acest lucru complică și mai mult controlul răspândirii și diagnosticarea. Pentru fiecare caz simptomatic, aproape sigur au apărut multe alte infecții care au trecut neobservate.
Spre deosebire de variolă, care avea simptome foarte distincte care o puteau diferenția cu ușurință de alte virusuri care cauzează erupții cutanate, COVID-19 provoacă simptome care pot fi similare ca manifestare cu cele ale gripei și ale altor virusuri respiratorii, ceea ce înseamnă teste rapide, precise și accesibile.
Vaccinurile sunt o metodă excelentă de a întrerupe transmiterea, dar vaccinurile actuale pentru COVID-19 pur și simplu nu sunt la fel de eficiente ca vaccinurile pentru variolă, rujeolă și poliomielita, în acest moment. Ele reduc transmiterea dacă persoanele vaccinate sunt infectate, dar nu o elimină complet. Din nou, acest lucru face eradicarea mult mai dificilă.
Virusurile care provoacă rujeola, variola și poliomielita au o diversitate genetică mai mică, astfel încât variantele pot fi în general neutralizate prin imunitatea indusă de vaccin. Cu SARS-CoV-2, nu suntem încă siguri cât de mare va fi impactul variantelor care vor căpăta mutații, dar este cel puțin teoretic posibil să apară o variantă care poate evita complet imunitatea provocată de vaccinare sau de infecția anterioară.
Vaccinarea împotriva poliomielitei, variolei și rujeolei duce la o imunitate pe termen lung, potențial pe viață. În cazul coronavirusului, în general, știm până acum că imunitatea poate scădea rapid, lăsând persoanele susceptibile la reinfectare.
Deși eradicarea este puțin probabilă, avem alte opțiuni. Eliminarea infecțiilor - reducerea la zero în zone geografice definite - poate fi posibilă, dar chiar și asta ar necesita mulți ani de muncă susținută. Eliminarea ar fi mai ușoară dacă am avea vaccinuri de a doua generație care ar putea oferi imunitate pe termen lung și o protecție mai bună împotriva infecțiilor recurente, dar nu este clar dacă vreun vaccin împotriva coronavirusului poate face acest lucru acum.
Din fericire, combinația dintre vaccinare, imunitatea indusă de infecții și tratamente noi ar trebui să reducă riscul de infecție gravă și deces din cauza COVID, în timp. Vaccinarea anuală poate fi necesară pentru a menține imunitatea ridicată și pentru a răspunde oricăror variații ale virusului circulant, ca în cazul gripei. Unele persoane pot alege, de asemenea, să poarte măști în perioadele de creștere a infecțiilor.
Trebuie să fim sinceri cu privire la ce să ne așteptăm în continuare. Spectrul COVID-19 va fi probabil întotdeauna aici, dar cu intervenții poate fi ținut sub control. În acest condiții întoarcerea la normal nu va avea loc prea curând.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: