Un tratament inovator poate creste speranta de viata a oamenilor la cel putin 108 ani.

Noua tehnica, testata deocamdata doar pe cobai, presupune reprogramarea genetica a celulelor mature, care se vor comporta apoi asemeni unor celule mai tinere. Intr-un fel, putem spune ca procesul de imbatranire este oprit si chiar inversat.

In cadrul experimentelor, cercetatorii au reprogramat celulele pielii unor cobai sa se comporte ca si cum ar fi celule stem, embrionare.

Cobaii care au fost supusi acestor proceduri aratau mai tineri, inima lor functiona mai bine si au trait cu 30% mai mult decat soriceii care nu au primit tratamentul.

La oameni, asta inseamna ca media de varsta ar ajunge cel putin la 108 ani, scrie Daily Mail. In prezent, speranta de viata este de aproximativ 80 de ani, iar femeile traiesc mai mult ca barbatii.

Autorul controversatei cercetari, profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte de la Institutul Salk din California, spune ca rezultatele obtinute arata ca imbatranirea este un proces care poate fi reversibil.

Prin acest tratament, orice tip de celula poate fi reprogramata sa actioneze asemeni celulelor stem care se gasesc in embrioni. Prin alterarea unor factori genetici, celule par sa intinereasca si se divid mai rapid, asemeni celulelor tinere.

Abia peste 10 ani ar putea incepe testele pe voluntari umani, deoarece procedura implica si multe riscuri. Daca reprogramarea genetica a celulelor nu este bine controlata, acestea se pot inmulti prea mult, ducand la cancer sau chiar la moarte.
 

Share articol: