În general, oamenii calculează vârsta câinilor lor după un model greșit: un an câinesc este echivalentul a 7 ani umani. Însă, calculul pentru stabilirea vârstei câinilor se face altfel, spun oamenii de știință.
Cercetătorii Universității California din San Diego au găsit răspunsul la întrebarea posesorilor de patrupede. Câți ani are câinele meu? nu mai este acum o necunoscută, grație ultimelor descoperiri în domeniu. Conform specialiștilor, vârsta câinilor nu se calculează după modelul consacrat – un an câinesc echivalează cu 7 ani umani.
Noile descoperiri indică faptul că, atunci când sunt tineri, câinii au un proces de îmbătrânire mult mai rapid, comparativ cu cel al omului. Un câine de un an are o vârstă similară cu a unui om de 30 de ani. Un câine de 4 ani ani este la fel de „tânăr” ca un om de 52 de ani.
Pe măsură ce înaintează în vârstă, câinii reușesc cumva să-și încetinească procesul de îmbătrânire. Ca și când ar vrea să-și prelungească timpul petrecut cu stăpânii lor. Astfel, un câine ajuns la 12 ani este la fel de vârstnic ca stăpânul lui de 70 de ani.
„Acest lucru are sens, dacă stai să te gândești - până la urmă, un cățel de 9 luni poate avea pui, astfel că știm deja că raportul 1:7 nu este o metodă exactă de măsurat vârsta”, declară dr. Trey Ideker, profesor la Școala de medicină a Universității California, citat de The Telegraph.
Oamenii de știință spun că noile descoperiri, obținute în urma recoltării unor probe de sânge de la 105 câini din rasa Labrador Retriever, îi vor ajuta pe veterinari să abordeze corect afecțiunile patrupedelor.
Specialiștii vor să-și extinde cercetările și asupra altor rase de câini, însă sunt siguri că vor descoperi același lucru.
Fotografii: Shutterstock
Vezi și VIDEO: LIVE „Doctor de bine” - despre enterocolita la copii