Cercetătorii finlandezi au instalat prima „baterie cu nisip" complet funcțională din lume, care poate stoca energie verde timp de mai multe luni.

Dezvoltatorii spun că acest lucru ar putea rezolva problema aprovizionării pe tot parcursul anului, o problemă majoră pentru energia verde.

Folosind nisip, dispozitivul se încarcă de căldura obținută din energia electrică ieftină - solară sau eoliană.
Nisipul stochează căldura la o temperatură de aproximativ 500 de grade Celsius, care poate încălzi locuințele în timpul iernii, când energia este mai scumpă.

Nisipul este un mediu foarte eficient pentru stocarea căldurii și pierde puțin în timp. Dezvoltatorii spun că dispozitivul lor ar putea menține nisipul la o temperatură de 500 de grade timp de mai multe luni.

Finlanda primește cea mai mare parte a gazului din Rusia, astfel că războiul din Ucraina a atras atenția asupra problemei energiei verzi.

Finlanda are cea mai lungă graniță cu Rusia din UE, iar Moscova a întrerupt furnizarea de gaze și electricitate ca urmare a deciziei Finlandei de a adera la NATO.

Preocupările legate de sursele de căldură și lumină, mai ales în contextul în care iarna lungă și rece se profilează la orizont, îi preocupă atât pe politicieni, cât și pe cetățeni.

Deși noile panouri solare și turbine eoliene pot fi adăugate rapid la rețelele naționale, aceste surse suplimentare prezintă, de asemenea, provocări uriașe.

Cea mai dificilă întrebare se referă la intermitențe - cum se poate menține producția de energie atunci când soarele nu strălucește și vântul nu bate?

Adăugarea mai multor surse de energie regenerabilă la rețeaua electrică înseamnă, de asemenea, că trebuie stimulate și alte surse de energie pentru a echilibra rețeaua, deoarece o cantitate prea mare sau prea mică poate provoca colapsul acesteia.

Răspunsul cel mai evident la aceste probleme este reprezentat de bateriile de mari dimensiuni care pot stoca și echilibra cererea de energie pe măsură ce rețeaua devine mai ecologică.

În prezent, majoritatea bateriilor sunt fabricate cu litiu, sunt costisitoare, au o amprentă fizică mare și pot face față doar unei cantități limitate de energie în exces.

Una dintre marile provocări acum este dacă tehnologia poate fi extinsă pentru a face cu adevărat o diferență - și dacă dezvoltatorii vor putea să o folosească pentru a obține atât energie electrică, cât și căldură.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: