În mijlocul Pacificului de Sud există un loc, în cel mai îndepărtat punct din lume față de uscat, unde oceanul este cu totul diferit. Acesta este considerat „polul oceanic al inaccesibilității” și este cunoscut și ca cimitir al sateliților prăbușiți pe Terra. 

Denumirea sa oficială este Pacific Gyre (South Pacific Gyre – SPG) și este cel mai mare dintre cele cinci sisteme de curenți care caracterizează oceanul planetar, un „deșert”, în termenii biologilor marini. Totuși, în zonă trăiesc și ceva organisme, deși viața organică nu are condiții propice pentru dezvoltate, din cauza mai multor factori precum distanța față de uscat și lipsa nutrienților oferiți de sol, felul în care curenții acvatici izolează centrul regiunii de restul oceanului, dar și nivelul ridicat al razelor UV.

Oamenii de știință nu știu foarte multe despre formele de viață care trăiesc în Pacific Gyre, în principal deoarece acest „deșert” oceanic e foarte greu de studiat, având o suprafață de 37 de milioane de kilometri pătrați.

În ciuda provocărilor, un studiu realizat recent la nivel international a reușit să ne ofere o perspectivă nemaivăzută până acum asupra creaturilor microbiene existente în aceste ape. Cercetătorii au derulat o misiune de șase săptămâni, timp în care au luat mostre prin care să testeze populațiile de vietăți existente la adâncimi între 20 și 5000 de metri, utilizând un nou sistem de analiză care le-a permis să segmenteze și să identifice rezultatele în doar 35 de ore.

„Spre marea noastră surpriză, am descoperit cu aproape o tremie mai puține organisme celulare pe suptrafața Pacificului de Sud decât în regiunile similare din Atlantic. Este, probabil, cel mai mic număr de celule măsurat vreodată pe o suprafață oceanică”, a declarat Bernhard Fuchs, unul dintre oamenii de știință care au participat la studiu.

Distribuția acestor comunități microbiene depinde foarte mult de adâncimea apei, dar și de factori precum evoluția temperaturii apei, concentrația de nutrienți și lumina care pătrunde în adâncuri. „Cu siguranță este ceva ce vom investiga și în viitor”, a mai spus Fuchs.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: