Compania Arup, un gigant in inginerie, estimeaza ca 75% din populatia Terrei va locui la oras, actualele cladiri fiind departe de cerinte.
Conform unui studiu, in anul 2050 populatia Pamantului va ajunge la 9 miliarde de locuitori, casele acestora trebuind sa fie ma mult de niste "cochilii". Arup, o companie recunoscuta in ingineria contructiilor doreste realizarea unor blocuri care sa aiba propriul "creier".
Compania, care s-a ocupat de proiecte in Paris, pentru Pompidou Centre, dar si in Londra, unde a lucrat la Shard, cel mai nou turn din capitala britanica, lucreaza la un proiect de zgarie-nori care alterneaza apartamentele si etajele de locuit cu ferme atat de legume, cat si de animale. Fatadele acestor cladiri urmeaza sa absoarba atat dioxidul de carbon cat si energia solara.
"Trebuie sa ne gandim la comunitati restranse, oamenii trebuie sa lucreze in vecinatatea locuintei, fara deplasari de lunga distanta, iar spatiile de locuit trebuie sa asigure spatii verzi dar si o parte din necesar", a spus Josef Hargrave, consultant al firmei de constructii.
Proiectul cladirii viitorului a luat in calcul producerea energiei de care are nevoie, aceasta urmand sa fie generata de alge (biocombustibil) si de turbine care urmeaza sa transforme umiditatea din aer in apa de baut. Orice reparatie sau alimentarea locuitorilor va fi facuta de roboti zburatori.