Baloane cu energie solară lansate în stratosfera Pământului au înregistrat o serie de zgomote misterioase, iar oamenii de știință nu le pot identifica originea.
Zgomotele, detectate de instrumente specializate la 70.000 de metri deasupra suprafeței Pământului, sunt cunoscute sub numele de infrasunete, deoarece sunt atât de joase încât nu pot fi auzite de urechea umană. Selectate dintr-o mulțime de sunete ascunse de frecvență joasă - inclusiv tunete, valuri oceanice, lansări de rachete, orașe, turbine eoliene și chiar avioane, trenuri și automobile - straniile infrasunete au sfidat până acum orice explicație.
„În stratosferă, există semnale infrasunete misterioase care apar de câteva ori pe oră în unele zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută”, a explicat într-o declarație Daniel Bowman, cercetător principal la Sandia National Laboratories din New Mexico, coordonatorul cercetării.
Începând de la aproximativ 14,5 kilometri deasupra suprafeței Pământului și extinzându-se până la o înălțime de aproximativ 50 de kilometri, stratosfera este stratul de atmosferă aflat deasupra atmosferei planetei. Aceasta este un loc calm, cu puține turbulențe. Majoritatea sunetelor la această altitudine provin din reverberațiile de frecvență ultra joasă de la suprafața Pământului.
Pentru a eșantiona peisajul sonor din stratosferă, cercetătorii au construit o serie de baloane de plastic cu o lățime de 7 metri, fixându-le cu senzori de infrasunete numiți microbarometre și adăugând pulbere de cărbune. Proprietatea de întunecare a cărbunelui permite luminii solare să încălzească aerul din interiorul balonului, făcând baloanele să plutească.
Începând cu prima lansare de baloane în 2016, cercetătorii au trimis 50 de baloane pe cer pentru a preleva probe din bubuiturile și zgomotele joase ale stratosferei. Cercetătorii s-au apucat inițial să înregistreze sunetele produse de erupțiile vulcanice, dar au studiat și celelalte sunete pe care le-au captat, urmărindu-și baloanele pe trasee de zbor de sute de kilometri cu ajutorul GPS-ului.
În timpul acestor zboruri, cercetătorii au detectat sunetele - zgomote joase și recurente ale căror semnale nu au putut fi urmărite. Cercetătorii au câteva idei despre ce ar putea fi aceste zgomote misterioase, de la o formă de turbulență atmosferică nedetectată până acum până la ecouri care au devenit neclare și care nu mai pot fi recunoscute.
Cercetătorii spun că vor continua să investigheze sunetele din stratosferă, urmărind mai multe sunete până la punctele lor de origine și studiind variabilitatea lor de-a lungul anotimpurilor și în diferite regiuni ale lumii.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emsiunile preferate pe protvplus.ro: