Astronautii rusi sunt cei care au reusit sa obtina legume proaspete in cadrul unui program de gradinarit facut la bordul ISS.
Daca vom merge pe Marte, vom avea ce manca. Astronautii de la bordul ISS au reusit sa cultive legume si spun ca sunt perfect comestibile. "Studiul nostru despre cultura de mazare este foarte promitator", au afirmat ei.
Astronautii de pe ISS au reusit sa cultive cu succes si legume japoneze si grau pitic, ale caror seminte sunt de o calitate excelenta, a precizat Margarita Levinskikh, cercetatoare la Institutul de cercetari biomedicale, afiliat Academiei de Stiinte din Moscova, scrie Mediafax.
Astronautii rusi spera sa cultive anul viitor orez, rosii si ardei gras in sera amenajata la bordul ISS. Aceasta trebuie insa sa suporte cateva mici reparatii inainte de a fi operationala, potrivit agentiei de presa RIA Novosti.
Astfel de culturi vor completa alimentatia astronautilor in timpul misiunilor spatiale. Cercetatorii vor sa vada, totodata, daca planetele de pe ISS suporta modificari de ordin genetic in spatiu.
In prezent, ISS este aprovizionata cu alimente produse pe Terra. In urma cu cateva saptamani, un vehicul spatial de tip cargo s-a conectat la ISS la bordul careia a transportat o incarcatura de 1.300 de kilograme de provizii pentru rezidentii statiei. Alimente, imbracaminte, cadouri de Craciun trimise de familiile astronautilor, dar si furnici (pentru un studiu), au facut parte din acea incarcatura.
La inceputul acestui an, NASA a anuntat ca durata de functionare a ISS va fi prelungita cu inca patru ani, gratie garantiilor financiare ale guvernului american. Acest laborator spatial va ramane deci functional cel putin pana in 2024, fapt ce permite continuarea finantarilor pentru programele de cercetari stiintifice realizate in conditii de imponderabilitate.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.