Luminile pot fi instalate la fel ca lămpile obișnuite - și ar putea avea un efect major asupra sănătății oamenilor.
Un nou tip de lumină ultravioletă ucide aproape toți microbii și ar putea ajuta la evitarea următoarei pandemii, spun cercetătorii. Luminile prezintă siguranță pentru oameni și a fost nevoie de mai puțin de cinci minute pentru a scădea numărul microbilor din aer cu peste 98%, la interior, potrivit cercetătorilor care le-au creat.
Astfel, luminile ar putea fi instalate în tavan și ar putea ajuta la curățarea aerului și la stoparea transmiterii unor boli precum Covid sau gripă - și, implicit, la evitarea unor pandemii similare în viitor.
„Utilizarea acestei tehnologii în locațiile în care oamenii se adună în interior ar putea preveni următoarea potențială pandemie", au transmis cercetătorii. Tehnologia se numește „Far-UVC light" și este „simplu de instalat, este ieftină, nu este nevoie ca oamenii să își schimbe comportamentul și, mai presus de toate, este o modalitate sigură de a preveni transmiterea oricărui virus, inclusiv a virusului COVID și a variantelor sale, precum și a gripei și, de asemenea, a oricărui potențial viitor virus pandemic".
Un tip similar de lumină, UVC, este cunoscut de zeci de ani pentru a curăța aerul și este folosit în anumite cazuri specifice pentru a distruge microbii, cum ar fi bacteriile și virușii. Dar nu este sigur să o folosim în spațiile interioare unde se adună oamenii, deoarece poate fi periculoasă pentru sănătate, afectându-le pielea și ochii. Însă, recent, cercetătorii au analizat efectele pozitive ale luminii ultraviolete îndepărtate, care are același efect de distrugere a virușilor din aer, dar fără a afecta persoanele care s-ar putea afla și ele în acele spații.
Aceasta are o lungime de undă mai scurtă, astfel încât nu poate pătrunde în celulele pielii sau în ochii oamenilor. În ultimii ani, oamenii de știință au testat cu succes acest tip de lumină, pentru a vedea cum ar afecta atât microbii, cât și oamenii. În cinci minute, mai mult de 98% din microbii din aer au fost inactivați.
Cercetătorii au remarcat că tehnologia este utilă deoarece ar funcționa chiar și pe măsură ce virusurile evoluează - în cazul viitoarelor variante de Covid, de exemplu, precum și în cazul altor boli care nu au fost încă identificate. Iar microbii nu ar deveni rezistenți în timp, așa cum se întâmplă cu vaccinurile sau medicamentele, au precizat aceștia.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: