Studiul s-a facut cu ajutorul copiilor, insa simptomele se aplica si in cazul adultilor.
Un copil din trei foloseste o tableta inainte de a putea vorbi, spun noi studii. Telefoanele si tablete au ajuns sa fie mai populare decat televizoarele chiar si in randul copiilor, vina apartinandu-le parintilor care sunt in stare de orice pentru cateva momente de liniste. Din pacate, utilizarea dispozitivelor mobile poate duce la dependenta inca de la varste fragede.
Dupa indelungi cercetari, psihiatrul britanic Richard Graham si psihologul Jay Watts au emis un set de cinci semne de care parintii ar trebui sa tina cont daca nu doresc ca cei mici sa fie "subjugati" de tablete.
Putem insa sa extrapolam. Ele se intalnesc si in cazul multor adulti, asa ca pot fi luate in calcul si pentru a vedea daca acestia sunt dependenti de tehnologie.
1. Lipsa de interes pentru alte activitati
Tehnologia place si seduce, tocmai ce aceea cei mici vor arata mai putin interes pentru desen sau sport si vor dori sa stea cat mai mult cu tableta in fata.
2. Discutiile permanente despre tableta
Daca cei mici se gandesc sau vorbesc in permanenta despre tablete si cat de mult le place cand o folosesc este un semn ca parintii trebuie sa actioneze.
3. Schimbarile bruste ale dispozitiei si motivarea folosirii dispozitivelor mobile
Pe motivul ca "adultii nu pot intelege importanta gadgeturilor pentru ca ele nu existau pe vremea copilariei lor", cei mici incearca sa-si motiveze atractia pentru tablete. Indepartarea de acestea le schimba dispozitia in foarte scurt timp, intervenind nervozitatea.
4. Inchidere in sine
Daca un copil devine introvertit cand este departe de tableta e un semn ca situatia este strans legata de dependenta de dispozitive mobile.
5. Minciuni si comportament deviant
Ascunderea tabletei, folosirea ei in pat, sub patura, sau mintirea cu privire la timpul petrecut cu ochii in ea sunt semne ca dependenta s-a instalat sau este foarte aproape sa se instaleze.
Cei doi cercetatori recomanda, de asemenea, o "detoxifiere" de 72 de ore. Vor fi momente de stress emotional si schimbare a dispozitiei dar acestea vor disparea cand tableta va fi introdusa, evident, cu cumpatare in viata micutului, in balans perfect cu celelalte activitati caracteristice copilariei.