Imaginile clasice cu o masea scoasa brusc cu clestele nu ar trebui sa mai reprezinte o teama pentru nimeni. Astazi, asa ceva nu mai exista. Cel putin, nu intr-un cabinet profesionist.
In prezent, ramura medicala merge mana in mana-robotica, iar medicii se bazeaza tot mai mult pe roboti construiti sa faca ceea ce pentru un om este aproape imposibil.
Robotica, desi inainte era un domeniu SF foarte bun, in prezent este o ramura a tehnologiei care se ocupa cu designul, construirea, operarea si producerea robotilor.
Tehnologia se ocupa cu masinariile automatizate care pot inlocui oamenii in anumite domenii, precum slujbele periculose pentru oameni. Alteori, robotii sunt facuti doar sa imite oamenii.
Majoritatea robotilor din ziua de azi sunt construiti si inspirati de domeniul biologic. Designul bio-robotic se refera la copierea sistemului biologic al animalelor sau insectelor.
Chirurgia robotica elimina limitele umane
Conceptul de construire a unei masinarii ce poate opera autonom dateaza din antichitate, insa cercetarile si functionalitatea robotilor n-a fost pusa la punct pana la inceputul secolului 20. In prezent, robotica este un domeniu in plina crestere, scopul robotilor poate fi atat domestic, cat si comercial sau militar.
Multi roboti se ocupa de slujbele periculoase ale oamenior, precum dezamorsarea bombelor, explorarea epavelor de pe fundul marii si descoperirea minelor de pe campurile de razboi. Un domeniu promitator in care a patruns tehnologia robotica este medicina.
Chirurgia robotica a fost introdusa pentru a depasi limitarile umane sau pentru a imbunatati performantele chirurgilor in operatiile complicate. Doctorul are doua variante: fie opreaza robotul printr-un telemanipulator, fie opereaza prin intermediul unui computer.
Ce este telemanipulatorul
Presiunea tot mai mare la care medicii sunt supusi, operatiile care trebuie efectuate intr-un termen limita si inciziile la milimetru au fost doar cateva dintre motivele pentru care robotii au inceput sa opereze, alaturi de medicii profesonisti cu ani de studiu si o viata de practica in spate, in salile spitalelor moderne.
Printre acesti roboti contruiti sa salveze viata oamenilor aflati pe masa de operatie se afla si Telemanipulatorul. Mai exact, un manipulator de la distanta prin care chirurgul se poate misca normal, insa bratele robotice efectueaza miscarile lui in operatie.
In sistemele controlate pe calculator, chirurgul foloseste bratele robotice prin intermediul computerului. Avantajul sistemelor controlate pe calculator este ca doctorul nu trebuie sa fie langa bratele robotice; poate fi oriunde in lume.
In medicina moderna, influenta roboticii inlocuieste ustensilele traditionale din metal cu cele concepute special pentru mana de robot cu o miscare precisa, lina si controlata de mana imprecisa a unui om.
Obiectivul principal al roboticii este sa eficientizeze operatiile chirurgicale, sa reduca numarul de cicatrici formate in urma operatiilor efectuate pe cord deschis si sa inlocuieasca instrumentele traditionale cu instrumente inteligente, moderne.
Dezvoltarea exploziva a roboticii medicale
Introducerea roboticii in chirurgie a marit succesul interventiilor minore si s-a extins cu mult peste capacitatile planificate initial. Robotii sunt folositi acum in operatiile complicate, iar recent (iulie 2011), a fost folosit un robot in terapie cu radiatii. In prezent, chirurgii de metal sunt folositi in zeci de tari. Sistemul da Vinci, dezvoltat de Intuitive Surgery este printre cele mai folosite.
Acest sistem e operat de unul sau mai multi chirugi care stau la o consola si se folosesc de o imagine 3D prin care ghideaza instrumentele controlate de robot pentru a reproduce cu precizie maxima miscarile lor. In operatiile de natura ortopedica sau a coloanei vertebrale, robotii sunt folositi pentru a reface incheieturile si pentru implanturi mai precise decat ar putea fi vreodata realizate de mainile unui doctor.
Un studiu efectuat pe 840 de pacienti a aratat ca mainile robotice au avut o precizie de 98,57% in chirurgie. In viitor, savantii spera ca mainile robotice sa aiba force-feedback, un sistem ce le permite medicilor sa simta presiunea pe care o simte mana robotica in timpul operatiei.
Prin acest sistem, chirurgia robotica ar fi mai sigura si mai precisa in viitor. In marea parte a cazurilor, robotii nu opereaza singuri, ci controlati de un chirurg. Astfel, chirurgia robotica este la fel de buna (sau rea) precum medicul care o controleaza.
Avantajele si dezavantajele chirurgiei laparoscopice umane vs robotice
Chirurgia laparoscopica obisnuita
AVANTAJE: Este in primul rand o tehnologie bine dezvoltata care nu costa foarte mult. Pretul platit de un pacient este rezonabil si accesibil, iar eficacitatea a fost dovedita.
DEZAVANTAJE: Din nefericire, nu exista posibilitatea unei imagini 3D pentru cazurile dificile, dexteritatea este redusa, miscarea mainilor e limitata, e nevoie un punct de sprijin si exista riscul amplificarii frisoanelor psihologice.
Chirurgia operata asistata de un robot
AVANTAJE: Dispune de imagine 3D, dexteritatea este cu mult imbunatatita, raza de miscare a mainii e sporita si nu exista nevoia unui punct de sprijin. Posibilitatea micro-anastomozelor si eliminarea frisoanelor psihologice sunt alte doua avantaje extrem de importante.
DEZAVANTAJE: Absenta senzatiei tactile; tehnologie foarte scumpa; tehnologie noua; poate fi nevoie de mai multi oameni pentru a opera sistemul robotic.
Avantajele si dezavantajele chirurgiei conventionale vs robotice
PUNCTE FORTE UMANE: coordonare mana-ochi foarte buna; dexteritate; flexibil si adaptabil; poate integra informatii importante si diverse; abilitati tactile rudimentare; posibilitate de a folosi informatii calitative; ratiune buna; usor de instruit.
PUNCTE SLABE UMANE: limitari umane; precizie limitata in afara proportiilor naturale; predispus la frisoane psihologice si oboseala; posibilitatea de a folosi informatii calitative este limitata; sterilitate limitata; posibilitate de infectie si imbolnavire de radiatie.
PUNCTE FORTE ALE ROBOTILOR: acuratete foarte buna; stabil si nu oboseste niciodata; miscare controlata; poate folosi mai multi senzori pentru stabilitate si are o precizie sporita; poate fi sterizilizat; imun la radiatie si infectii
LIMITARILE ROBOTILOR: Lipsa de judecata; incapabil sa foloseasca informatiile calitative; absenta senzatiei haptice; tehnologie foarte scumpa; tehnologie in dezvoltare; nevoia mai multor cercetari in acest domenii.
Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro