Iata aici 13 idei care te vor ajuta sa ai o minte brici si sa impresionezi pe toata lumea.
Inteligenta tine, intr-o oarecare masura, de gene, dar exista si cateva trucuri simple la care poate apela oricine isi doreste sa-si antreneze gandirea si memoria. Pana si unii dintre cei mai inteligenti oameni din lume recunosc ca fac mereu exercitii ca sa iti mentina creierul activ si tanar. Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta!
Afla totul despre proiectele copiilor destepti din Romania, pe TechSchool.ro
Schimba activitatile mainilor
Ce faci cu stanga, fa cu dreapta si invers. Chiar daca ti se pare ciudat, acest exercitiu iti forteaza creierul si iti creeaza noi conexiuni neuronale, pentru ca te invata lucruri noi. Incearca, de exemplu, sa folosesti mouse-ul de la calculator sau touchpadul cu cealalta mana. Poti aplica acelasi principiu si atunci cand te speli pe dinti sau mananci.
Fa sport
Tot mai multe studii au aparut in ultima perioada care leaga miscarea de capacitatile creierului. Mitocondriile, o structura mica din celule care ofera energie - se creeaza nu doar in muschi, ci si in creier, spun cercetatorii americani. Daca nu iti place sa faci sport, ieri macar la plimbare in aer curat.
Gandeste-te ca faci sport
Cercetatorii de la Cleveland Clinic Foundation au descoperit ca pana si oamenii care isi imagineaza ca isi lucreaza muschii au beneficii la capitolul sanatate si inteligenta. Subiectii care si-au imaginat ca fac miscare au avut un creier mai actriv.
Introdu activitati noi in program
Atunci cand te uiti la un film, creierul nu este prea activ. Incearca sa variezi activitatile. De pilda, privitul la televizor poate fi inlocuit cu rezolvarea unui puzzle sau cu jucatul pe consola.
Mananca peste, afine, omega 3 si antioxidanti
Toate aceste alimente intarzie imbatranirea creierului. Utile sunt si cafeaua dulce, ciocolata sau cerealele intregrale, care te ajuta sa ai o minte brici. Pentru concentrare, sfecla rosi si avocado sunt nemaipomenite.
De asemenea, rozmarinul este un aliment care iti mareste viteza si acuratetea creierului.
Vorbeste singur
Pare ciudat, corect, dar vorbitul singur te ajuta sa te concentrezi mai bine la ce repeti. Spre exemplu, atunci cand trebuie sa gasesti ceva, daca repeti numele obiectului in minte, il vei gasi de 2 ori mai rapid.
Imbraca-te inteligent
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se imbraca cu tipul de haine purtate de persoane inteligente, se descurca mai bine la teste.
Planifica-ti timpul cat mai bine
Sa nu uitam ce geniul e 1% inspiratie, 99% transpiratie, iar pentru ca aceasta din urma sa nu fie o corvoada, n-ar strica sa ai un plan bine pus la punct. Identifica orele la care lucrezi cel mai bine si incearca sa profiti de ele din plin.
Dormi bine si limiteaza cafeaua si cola la orele tarzii
Cel mai bine e sa ai un program de somn bine stabilit, de la care sa nu te abati.
Apuca-te de un hobby
Uneori ajuta sa incepi sa inveti un domeniu la care mereu ti-ai dorit sa fii bun, dar fie n-ai avut timp sa aprofundezi, fie ai crezut intotdeauna ca nu esti talentat. Rezultatele vor fi fantastice si te vor impulsiona. De asemenea, se presupune ca un hobby iti lucreaza creierul fara sa iti dai seama.
Efectul Mozart
In privinta ideii potrivit careia muzica clasica te face mai destept, parerile sunt impartite. Ce se stie este ca ascultatul oricarei piese creste nivelul de dopamina, fenomen asociat cu un creier mai zvelt.
Viseaza cu ochii deschisi
Oamenii care fac asta au un IQ mai mare, spun cercetatorii de la Institutul Max Planck pentru Stiintele Creierului.
Fa exercitii N-back
Cercetatorii de la Universitatea Michigan sustin ca aceste exercitii necesita multa munca, dar aduc rezultate promitatoare. Ideea e simpla: trebuie sa iti amintesti cu cat timp inainte ai auzit un sunet sau cu cate slide-uri inainte ai vazut un anumit simbol. Dupa 20 de zile cu 20 min/zi de exercitii, ar trebui sa se imbunatateasca gandirea ta abstracta si rezolvarea problemelor, capacitati ale creierului care incep sa rugineasca dupa 30 de ani.
Fa-ti un obicei din a cauta totul pe Google si pe Wikipedia
Si nu doar asta! Fa eforturi ca sa retii informatiile noi si ca sa gasesti conexiuni intre acestea si lucrurile pe care le stiai deja.