Arta e ceea ce ne face umani. Sau nu mai e chiar asa? Ce se intampla daca aflam ca si robotii pot deveni la fel de creativi ca un poet?

Robotii sau masinile robotice conduc deja trenuri, automobile, au aparut in medicina, armata si servicii personale, de ce nu ar putea chiar sa ocupe si un loc in ramura lecturii?

Incepem articolul cu un test. Iata doua texte, in limba engleza, unul scris de un calculator, altul de un poet. Incercati sa aflati care poezie a fost scrisa de masina si care de om. Raspunsul il veti afla la finalul articolului:

"To Truth, by ??????

To truth I offer this thanks,
when needing something like reality
When I'm writing and drawing blanks,
I almost settle using actuality

I am in search of more,
trying to sing your praise!
It's you I very much adore,
lacking in so many ways."

"To Felicity, by ??????

Felicity, my dear, my thanks
the cheque you sent was great.
Tomorrow I'll go to the bank
my rent's already late.

And sorry for the shoddy rhyme
I'm tired, I'm not on it,
perhaps if you send more next time
I'll scribble you a sonnet."

Daca in lumea romanului "1984" al lui George Orwell, cartile erau scrise de catre masini, in viata reala BBC scrie ca unele poezii au fost si sunt scrise de catre roboti, de 60 de ani incoace.

Insa poate un algoritm sa inlocuiasca emotia, experienta personala, amintirile si inspiratia umana? Se pare ca da. Poate pentru ca in spatele unei masini se va afla mereu un om.

ROBOTUL CARE A SCRIS DEJA 200.000 DE CARTI

Nu va uitati dupa telecomanda sa schimbati canalul, pentru ca nu vorbim SF-uri aici. Acest robot exista si a fost conceput de profesorul Philip Parker de la scoala de afaceri Insead.

Profesorul Parker a dezvoltat un software care pana in prezent a scris peste 200.000 de carti pe teme diverse de la cantitatea de grasime din cascaval, pana la un rebus din Romania, scrie BBC.

Succesul acestor carti dat fiind contextul in care au aparut pe piata este garantat si de numarul acestora scos la vanzare pe Amazon, peste 100.000.

Multe din aceste carti sunt insa predictii economice bazate pe matematica, insa profesorul Parker a dus software-ul la nivelul urmator. L-a facut creativ, atingand astfel o parte din baza umana a poeziei.

Insa un algoritm nu se poate autoeduca, asa cum un scriitor poate experimenta lucruri noi, poate in orice zi sa invete, este predispus la autodepasire in fiecare clipa. In schimb, robotul este cat a fost conceput sa fie.

"UN ROBOT NU POATE FI SCRIITOR, ASA CUM PHOTOSHOP NU POATE FI RAPHAEL"

"Niciodata un robot nu va scrie cartea pentru tine", scrie firma de softuri NewNovelist. "Tot ce poate sa faca este sa te ajute sa-ti completezi cartea si sa se asigure ca este scrisa corect."

Mai multe experimente robotice-creative au fost deja puse in practica. Unul dintre cei care au reusit sa faca un robot sa scrie o carte, rusul Alexander Prokopovich, in 2008 a lansat pe piata o prima carte scrisa de un software programat sa preia stilul lui Haruki Murakami, scriitor nominalizat la premiul Nobel pentru literatura in 2012, si teme din "Anna Karenina" a lui Lev Tolstoy.

"Programul nu va deveni insa niciodata un autor in sinea sa, asa cum Photoshop nu va putea deveni niciodata Raphael.", a declarat Alexander Prokopovich pentru St. Petersburg Times.

SHAKESPEARE VS. ROBOTUL

Profesorul Parker sustine insa ca si experienta creativa umana foloseste tipare, precum un software, astfel acesta tot ce a facut a fost sa programeze algoritmul in functie de caracteristicile fiecarei specii literare.

"Orice generatie literara are un tip de 'ghid' dupa care toata lumea se ghideaza, un soi de algoritm.", sustine acesta.

Software-ul este programat sa scoata, in functie de tema data de programator, texte de la 3000 de cuvinte pana la romane de 300.000 de cuvinte.

"Un computer lucreaza foarte bine cu regulile, iar asta se observa cel mai bine in poezie. Am incercat un experiemtn intre un sonet din Shakespeare si unul scris de masina. Multi oameni au selectat ca favorit sonetul scris de robot. Nu sustinem ca ar fi fost mai bun, Shakespeare este un geniu, insa spunem ce au preferat oamenii intre cele doua teste.", sustine profesorul Parker.

Iar editurile sustin aceasta idee. Spre exemplu, Editura Mills and Boon scoate pe piata 100 de carti noi pe luna, insa profesorul Parker nu intentioneaza ca masina sa sa scrie pe teme abordate de cei mai multi dintre scriitori, ci sa scoata carti pe teme mai putin abordate pana in prezent.

Narrative Science deja produce articole de presa fara ca in spatele acestei afaceri sa se afle vreun om care sa redacteze textele. Firma are deja 30 de clienti abonati la articolele scrise pe baza de algoritm, printre care si una dintre cele mai mari publicatii economice din lume, revista Forbes.

CUM VAD SCRIITORII ACEST FENOMEN

Daca la mijlocul secolului trecut, oamenii din fabrici erau tot mai nemultumiti de introducerea robotilor care sa le preia din sarcini, provocand astfel restructurari masiva, lupta dintre om si masina continua, in mod logic, si in acest mediu.

Autorii nu vad bine aceasta evolutie si sustin ca este fara sens aceasta cautare.

"Nu vad ceva mai absurd decat sa citesti o carte de fictiune scrisa de un robot.", a declarat autorul Alastair Reynolds pentru BBC.

Pariul ca robotii ar putea ajunge vreodata sa scrie precum oamenii a nascut si un premiu de 100.000 de dolari, numit premiul Loebner, in care un robot trebuie sa convinga juriul ca in spatele poeziei este ceva uman. Pana in prezent, nimeni nu a ridicat acest premiu,

"Nu cred ca un computer ar putea castiga vreodata premiul Booker, dar asa nimeni nu credea vreodata ca un computer ar putea invinge un campion mondial la sah", mai spune Alastair Reynolds.

"Poate ca acum 100 de ani sa te gandesti la asa ceva era o erezie, dar astazi ideea ca un calculator sa castige premiul Nobel nu mai este atat de improbabila. De ce nu s-ar intampla la fel si in literatura?" - Reynolds.

Iar daca ati citit cele doua poezii si ati dat un raspuns la intrebarea "care este scrisa de poet, care de robot", iata si raspunsul: To Truth a fost redactata de un robot, in timp ce To Felicity este opera poetului Luke Wright.

Share articol: