Precursorul camerei foto pe care o stim cu totii a fost camera obscura. Ideea acestei inventii i-a venit unui filozof chinez, Mo Ti, in secolul XV.

Camera foto este un dispozitiv mobil ce realizeaza instantanee si le stocheaza imediat dupa captura. In zilele noastre exista mai multe tipuri de camere foto, cum ar fi: aparate cu vizor sau telemetru, aparate cu vizare prin obiectiv (DSLR, reflex), aparate cu doua obiective si aparate cu planfilm.

Astazi, tehnologia ne permite sa avem camere foto performante, dar de dimensiuni mici. Uneori atat de mici, incat se integreaza perfect in telefonul nostru mobil.


Cum a inceput domeniul fotografiei si cine l-a inaugurat?

Desi primele teorii despre camera obscura au aparut in secolul XV si au fost concepute de filozoful chinez Mo Ti, prima camera obscura a fost construita deabia in anul 1685 de catre Johann Zahn. In acel timp nu era niciun mod de a pastra imaginile produse de camere, decat trasarea manuala cu creionul peste ele.

Joseph Nicephore Niepce este primul om care a realizat o fotografie in anul 1826. Timpul de expunere a fost de 8 ore, drept urmare, cladirea pare luminata de soare din ambele parti:

Tot un francez, Louis Jacques Mande, a facut si prima fotografie fixata cu aparatul sau Daguerreotype, imaginea nu s-a estompat, iar intreg procesul a durat mai putin de 30 de minute.

Publicitatea folosind fotografiile a fost prima data folosita in Philadelphia. Tehnologia de a fotografia panoramic este concepute in 1859 in Sutton.

In 1888 se intampla un eveniment important in lumea fotografiei. Kodak lanseaza camera cu film. Multa lume este uimita de acea noua inventie si compania producatoare castiga un renume mondial.

Dupa aproape un secol, mai exact in 1978, Konica scoate o camera care uimeste lumea: prima care vine cu auto focus. In 1980 intra pe piata Sony si ne ajuta cu inregistrarea momentelor de neuitat cu prima camera video. Patru ani mai tarziu, Canon lanseaza prima camera foto digitala.


Fotografia astazi

In toamna lui 2012, atat Nikon, cat si Samsung au lansat camere foto cu sistemul de operare Android, in conditiile in care compactele cu Wi-Fi nu mai sunt deloc iesite din comun.

In faza de concept este, deocamdata, Iris - o camera foto care vede precum ochiul uman, si care foloseste o tehnologie moderna. arata ca o lentila mai mare, clasica. Controlata de ochiul uman in proportie de 100%, ea face poze atunci cand clipesti de doua ori, iar fotografiile sunt trimise instantaneu pe retelele sociale cu ajutorul Wi-Fi-ului. Pozele pot fi stocate si pe cardul microSD.

Tot la capitolul inovatii trecem si camera Lytro, care iti permite sa pozezi acum, dar sa focalizezi mai tarziu.

In cercetare, se folosesc sisteme inca si mai performante, cum este cazul camerei foto de 1.000 MP, botezata Gaia. Aceasta este un proiect al Agentiei Spatiale Europene.


Tehnologia momentului, cum arata topul aparatelor de varf de acum

Nikon D4 poate fi considerat unul dintre cele mai bune aparate foto actuale. Este echipat cu un senzor full-frame CMOS de 16,2 megapixeli si cu un procesor foarte rapid EXPEED3. Aparatul poate fi la fel de bine folosit si la inregistrari video. Filmeaza la claritate Full HD, iar in modul 1080p poate inregistra 24, 25 si 30 de cadre pe secunda. In modul 720p poate filma pana la 60 de cadre pe secunda. D4 mai vine echipat cu un sistem reproiectat de focalizare automata cu 51 de puncte si este echipat cu doua sloturi de carduri pentru a stoca fotografiile si filmele. Pentru transferul rapid pe calculator aparatul este echipat cu un port LAN pentru a trimite pozele rapid si sigur, iar ca alternativa se poate folosi si conexiunea Wi-Fi.

Un alt aparat de top este Canon EOS 1D X care realizeaza fotografiile cu un senzor full frame CMOS de 18,1 megapixeli. Fotografiaza pana la 12 cadre pe secunda RAW/JPEG, iar cu oglinda blocata pana la 14 cadre pe secunda JPEG. Contine ISO standard intre 100 si 51200 si se poate extinde pana la 204.800. Sistemul autofocus atinge pana la 61 de puncte iar sistemul de autoexpunere contine pana la 100.000 de puncte, pentru acuratete.

Cea mai buna camera foto? Cea pe care o ai la tine

De cand cu blogurile si cu retelele sociale, tot mai multi dintre noi simt nevoia sa faca poze atunci cand se afla in mijlocul unor evenimente si apoi sa le posteze online, pentru a putea fi vazute de toti cei interesati. 

Producatorii de smartphone-uri au mirosit ca ar putea face profit. Asa se face ca, acum, telefoanele mobile au venit cu camere foto fantastice. Nokia 808 PureView are o camera de 41 MP, iar multe alte modele de smartphone-uri au camere de 8 MP sau mai mult.


Cum vor arata aparatele de luat fotografii ale viitorului

In cativa zeci de ani probabil ca un aparat va putea scoate o fotografie cu multi megapixeli sau cu un zoom spectaculos.

Unii cercetatori au idei legate de unele dispozitive montate pe ochelari sau chiar pe ochi, asemanatoare cu ochelarii si cu lentilele de contact, care sa realizeze fotografii la o calitate suficient de buna si apoi sa le transmita pe un dispozitiv.


Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Share articol: