Zborul in spatiu si stabilirea unor eventuale baze umane pe alte planete implica multe dificultati, una dintre probleme fiind asigurarea rezervelor de hrana necesara astronautilor.
Oamenii de stiinta chinezi au reusit sa cultive cu succes 4 feluri de legume, intr-un mediu controlat, similar celui care va fi folosit pe astronauti.
Sera unde au fost facute experimentele are 300 de metri cubi si va asigura resursele necesare de aer, apa si hrana necesare astronautilor in timpul calatoriilor spatiale.
Afla despre proiectele copiilor din Romania, pe techschool.ro
Experimentele au fost realizate la Centrul de Cercetare si Antrenament al Astronautilor din Beijing.
Sere similare vor putea fi folosite pe bazele extraterestre umane de pe Luna sau Marte, sustin cercetatorii, citati de agentia de presa chineza Xinhua.
Anul viitor, China va lansa spre Luna prima sa naveta spatiala, ca parte a unui ambitios proiect care prevede ulterior si trimiterea unor astronauti spre satelitul nostru natural.
Problema alimentatiei astrunautilor in timpul misiunilor spatiale este un subiect foarte important si pentru NASA.
Agentia spatiala americana vrea sa trimita oameni pe Marte in anul 2030, insa exista riscul ca dieta de care vor avea parte acestia sa ii faca obezi.
Desi pe Marte ei si-ar putea cultiva singuri legumne si fructe intr-o sera speciala, drumul pana acolo va dura 6 luni. In aceasta perioada, oamenii vor consuma numai conserve, dar si alimente cu multe calorii, precum prajituri, oua prajite, sunca din tofu, cartofi prajiti si chiar pizza cu legume.
Maya Cooper, nutritionista, a creat special pentru astronautii NASA o lista cu 100 de retete bazate pe hrana vegetariana, care sa asigure exploratorilor spatiali un meniu gustos si sanatos.
Lactatele si carnea vor lipsi din meniu, pentru ca nu pot fi pastrate in conditii bune, prin urmare astronautii vor fi obligati sa posteasca luni sau chiar ani de zile.