Traim dupa sloganul ”N-ai Facebook, nu existi”. Aproape fiecare tanar are cel putin un cont pe o retea de socializare.
La cum arata astazi Internetul, ne este greu sa ne imaginam viata fara Facebook, fara Twitter, LinkedIn sau alte retele sociale care ne ajuta sa tinem legatura in special cu prietenii aflati la distanta. Viata asta se masoara in Like-uri, Share-uri si propozitii eliptice scrise pe chat. Iar acest lucru vine in ajutorul tinerilor inventatori, care pot interactiona unii cu altii pentru a genera idei inovatoare, cum sunt cele de pe www.techschool.ro
Retelele sociale, o poveste cu radacini vechi
Toata nebunia retelelor sociale a inceput in 1983, cu un an inainte ca fondatul Facebook, Mark Zuckerberg, sa se nasca. Atunci AOL (America Online) s-a lansat pe piata intr-un domeniu nou in anii 1980, Internetul. America Online furnizeaza servicii de Internet, stiri si devine si o mare retea sociala in anii 1990. Compania cu sediul la New York are momentan 3.5 milioane de utilizatori si peste 200.000 care platesc 17.5 dolari pe luna pentru o conexiunel Dial-ul la Internet de 56 Kbps.
Mai tarziu, in 1995, s-a lansat comunitatea online Theglobe.com, care a avut un succes mai mare ca AOL. Tot in 1995, Yahoo! Geocities a format o comunitate online cu un foarte mare succes, care a fost, ani de zile, in topul celor mai vizitate 3 site-uri din lume.
Multe din aceste comunitati s-au concentrat pe intalnirea a cat mai multor oameni pe Internet si au incurajat distribuirea informatiilor personale precum si a fotografiilor.
Noile generatii de retele au aparut incepand cu anul 2000. Makeoutclub si Friendster au fost primele retele de socializare cu profil de utilizator si oamenii le-au gasit prietenoase. Imediat dupa aparitia Friendster, MySpace si Linkedln s-au lansat pe piata si s-au bucurat, la randul lor, de succes in anul 2002.
Lansat in 2004, celebrul Facebook nu a fost un succes chiar de la inceput. MySpace era, in 2006, cea mai mare retea de socializare, cu peste 100 de milioane de utilizatori.
In acelasi an de glorie isi facea aparitia si Twitter, o retea de microblogging care le permite utilizatorilor sa scrie mesaje scurte, de cel mult 140 de caractere. Serviciul a castigat rapid popularitate in intreaga lume. Acum are 500 de milioane de utilizatori activi care genereaza 340 milioane de tweet-uri pe zi. Inca de la lansare, Twitter a fost in top 10 cele mai vizitate site-uri. I s-a spus "SMS-ul Internetului".
Unul dintre romanii care au avut succes datorita retelelor sociale este Mircea Pasoi, care a creat o aplicatie, Summify, cumparata la inceputul anului 2012 de Twitter. Mircea Pasoi este unul dintre mentorii proiectului Tech School, care ii ajuta pe tineri sa vina cu idei inovatoare in domeniile: programare, robotica si astronomie.
Yahoo Messenger, cel mai simplu mijloc de comunicare
In 1998, apare Yahoo! Messenger care revolutioneaza comunicare pe Internet. Lansat pe data de 9 martie, Messenger are un inceput timid, dar cunoaste succesul peste cativa ani. Este primul messenger care permite transmiterea de fisiere de pana la 2 Gb.
Yahoo! Music Radio te invita sa asculti gratis sau platind radio-uri din toata lumea, si in timp te delectezi cu muzica, prietenii online pot vedea la status-ul tau piesa favorita sau cea care se difuzeaza in acel moment.
De la versiunea 8.0, utilizatorii pot apela video orice persoana din lume care are un webcam. Rezolutia imaginii este de 160 x 120 sau 320 x 240, cu 1 sau 2 cadre pe secunda.
Messenger permite si jocuri online prin platforma Java, iar cand nu ai ce face poti intra intr-o camera de convorbire virtuala aleasa dupa hobby-urile tale.
De curand, cei care au cont pe Facebook il pot conecta la Yahoo! Messenger si pot vorbi cu prietenii din cadrul retelei de socializare mult mai usor.
In Romaina sunt 6 milioane de oameni care au cont de Yahoo! iar cea mai recenta versiune a Messenger-ului este 11.5.0.228 pentru Windows si 3.0.2 pentru Mac OS.
Hi5 in Romania. Inceputul nebuniei retelelor sociale
Fenomenul Hi5 ia startul in 2003, cand Ramu Yalamanchi si-a pus in aplicare dorinta lui de a avea o retea sociala. In 2008, Hi5 devine al treilea cel mai popular site social, dupa utilizatori unici pe luna. In acelasi an ajunge la 2 milioane de clienti in Romania si 750000 de afisari in medie pe zi. Numeroasele jocuri online disponibile pe Hi5 atrag utilizatorii din multe tari. Site-ul devine tot mai prietenos. Din pacate insa, in 2009, Facebook ii rapeste popularitatea.
Facebook – Cea mai mare retea de socializare de pana acum
Lansat in 2004 de acum celebrul Mark Zuckerberg, Facebook a inceput cu un pas inainte si unul inapoi, ca mai toate celelalte retele de socializare. Gloria a venit abia prin 2006 cand site-ul inregistra 100 de milioane de utilizatori de pe tot globul.
Dar cum a reusit Facebook sa ajunga numarul unu? In primul rand datorita profilurilor prietenoase. Apoi datorita metodei simple de urcare a fotografiilor si filmelor pe site.
In 2010 utilizatorii pot avea o adresa @facebook.com pentru discutii in timp real cu prietenii. Din Aprilie 2011, Facebook permite convorbirea audio intre persoane, iar cateva luni mai tarziu sunt disponibile si apelurile video.
In 2009 Facebook incepe sa fie popular si in Romania, cand lumea migreaza incet-incet de la Hi5 la Facebook. In septembrie 2009, Facebook peste 400.000 de romani.
Acum, in 2012, aproximativ 5 milioane de romani au cont pe Fecebook.
Google+ - Rivalul Facebook
Lansat relativ recent, Google+ este o incercare a marii companii Google de a depasi Facebook. In septembrie anul trecut, Google+ inregistra 42 de milioane de utilizatori globali, dar, culmea ironiei, cel mai vizualizat profil de pe Goolge+ era al fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg.
Butonul ”+1” le permite internautilor sa voteze cautarile Google.
Aplicatia Google+ este disponibila si pe iPhone, Windows Mobile si Android.
Ce urmeaza?
Momentan, reteaua de socializare numarul 1 este Facebook. Multi nu isi pot inchipui viata fara ea, fapt speculat si de Hollywood. Filmul ”Reteaua de socializare”, facut dupa viata lui Mark Zuckerberg, s-a bucurat de succes la public si a generat incasari frumusele.
47% din americani au cont pe Facebook si cifrele cresc in fiecare zi.
Totusi, Facebook este o moda, iar moda poate trece. Facebook poate avea soarta AOL sau Hi5, iar in locul lui poate aparea o noua retea de socializare, mai mare si mai frumoasa, care sa revolutioneze din nou modul in care comunicam online.
Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro