Varianta moderna a "globului de cristal" in care poate fi privita lumea, televizorul fascineaza omenirea de aproape o suta de ani. Citeste despre istoria televizorului: de la catodic, la digital.
In istoria lui de nici 100 de ani, televizorul a daramat guverne, a amplificat revolutii, dar ne-a si creat o placere vinovata de a afla de pilda ce se intampla in vietile celebritatilor. Fie ca privim o emisiune de stiri, un documentar despre animale sau un show de tipul Big Brother, avem momente in care nu ne putem dezlipi de micul ecran. Putini isi pot imagina viata fara cutia tot mai subtire si tot mai frumoasa in care putem spune ca incape intreaga lume.
Astazi, televizoarele se conecteaza la Internet si au comanda vocala. Inceputurile lor au fost, totusi, modeste, nu insa si lipsite de romantism. Televizorul sta acum in categoria ideilor marunte care au revolutionat lumea. Iar la astfel de idei, campioni sunt copiii si tinerii. Prin proiectul Tech School, planurile lor mari pot deveni realitate.
Cum a inceput totul
Pe la inceputul secolului al XX-lea, la moda era ziarul. Apoi, incet-incet, radioul si-a facut intrarea in scena. Prima demonstratie a unei transmisii de televiziune s-a realizat abia in 1926 si poarta semnatura lui John Logie Baird (foto).
Inginerul scotian a stat insa "pe umerii gigantilor": nu ar fi reusit fara Willoughbi Smith, care in 1873 a descoperit fotoconductia de seleniu, si nici fara Paul Gottlieb Nipkow, care in 1884 a valorificat principiului de disc rotativ – primul televizor elecromecanic.
In 1927, Baird transmite un semnal la o distanta de 705 km intre Londra si Glasgow, iar in 1928, compania lui Baird reuseste sa fac prima transmisie televizata translatlantica de la Londra la New York.
Plin de entuziasm, scotianul a ajutat la dezvoltarea tehnologiei in Germania, in 1929. In acelasi an, pune impreuna cu Bernard Natan si bazele primei companii de televizune din Franta. In acelasi ani se vindea si primul televizor. Costa, in banii de astazi, in jur de 12 mii de dolari.
Marea Britanie ramane totusi in istorie. Pe 2 noiembrie 1936, BBC a inceput transmisia primului serviciu de televiziune publica din lume din Palatul londonez Alexandra.
Micul ecran ajunge in casele tuturor
Ca orice inventie, si televizorul a fost la inceput destinat celor cu bani. Ulterior, insa, a ajuns si in locuintele oamenilor cu venituri medii. La inceputurile sale, televizorul nu era chiar un televizor, ci un radio modificat.
In Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Uniuniea Sovietica, televizoarele au fost vandute in sistem comercial in perioada 1928-1934. Primele vandute au fost cele ale lui Baird, in Marea Britanie, in 1928. Practic, erau niste radiouri la care se adauga un dispozitiv TV constand intr-un tub de neon in spatele unui disc rotativ mecanic (discul Nipkow - foto), cu o spirala cu aperturi care produceau o imagine de marimea unui timbru, dublat printr-o lupa.
Televizorul “Televisor”, vandut intre anii 1930-1933, este considerat primul de productie in masa. Mii de unitati au ajuns in acea perioada la publicul larg.
Trecerea la tubul catodic s-a facut in 1934 de catre firma Telefunken din Germania. In urmatorii 4 ani, tehnologia era deja dezvoltata in Franta (1936), Marea Britanie (1936) si America (1938).
Inaintea de Al Doilea Razboi Mondial, 19 000 de televizoare electronice au fost fabricate in Marea Britanie si 1600 in Germania. In Statele Unite ale Americii, utilizarea televizorului a explodat dupa Al Doilea Razboi Mondial. Datorita avansului tehnologic de dupa razboi si a expansiunii retelelor de televiziune din vest, pretul aparatelor a scazut.
In 1947, Motorola a introdus pe piata televizorul VT-71, primul televizor sub $200. Milioane de americani si-au permis "cutia magica" la care visau. Pana in anul 1962, 90% din populatia americana avea cate un televizor in casa.
Mereu insa cand pe piata e ceva nemaivazut, apar si scepticii, iar televizorul a avut cu duiumul. Nici macar directorul executiv de la 20th Century Fox, Darryl Zanuck, n-a crezut in noua tehnologie: "Televiziunea nu va fi capabila sa pastreze orice piata pe care o capteaza dupa primele 6 luni. Oamenii se vor plictisi sa se uite la cutia de placaj in fiecare seara", spunea el in 1946. Istoria avea sa-l contrazica.
Cate bordeie, atatea obiceie
Zeci de ani la rand, diferite tari au folosit si standarde tehnice diferite. Franta a adoptat initial standardul german cu 441 de linii, crescand ulterior la 819 linii, cea inalta definitie de imagine a unui sistem TV analog, aproape dublu fata de rezolutia folosita de britanici, cu 405 linii.
In anii 1960, majoritatea televizoarelor foloseau exclusiv tuburi electronice cu vid, facand televizoarele relativ grele si instabile.
La inceputul anului 1970, au aparut electronicele cu piese solide (tranzistoare, diode, cipuri). Astfel, s-a permis o mai buna calitate a imaginii.
Vedem lumea in culori, la un televizor cu telecomanda
"Televiziune in culori! Pff, nu cred asta pana nu o vad in alb-negru", a spus producatorul american Samuel Goldwyn, care a fondat mai multe studiouri de productie la Hollywood.
Si iata ca in 1971, in SUA, numarul televizoarelor color vandute l-a depasit pe cel al televizoarelor alb-negru. In alte tari, trecerea s-a produs mai incet. In Europa de Vest, pasul s-a facut abia in anii ’80.
Primul televizor color a fost produs de catre Toshiba in 1959, iar din 1960 era disponibil pentru cumparare.
Zenith Radio Corporation a creat prima telecomanda TV in 1950 denumita “Lazy Bone”. Avea functii de pornire si oprire a televizorului si de schimbare a canalelor. Telecomanda era legata de televizor printr-un cablu masiv. Tot cei de la Zenith au creat, in 1955, prima telecomanda wireless “Flash-matic”. Telecomenzile cu infrarosu le-au inlocuit pe cele clasice in anii ‘80.
Noile tehnologii
Dupa aparitia televizoarelor color cu telecomanda, ai putea crede ca istoria acestui domeniu devine deja anosta. Dar nu e deloc asa. In zilele noastre, marii producatori vad televizorul drept piesa centrala a unei locuinte. Nu e doar un aparat care receptioneaza semnalul TV, ci o intreaga masinarie care ne permite sa vizionam videoclipuri pe YouTube, sa navigam pe Internet si sa privim pozele din vacanta.
Pasi in aceasta directie s-au facut inca din anii 1990, cand au aparul standardele S-Video sau Video complex, iar televizoarele incepeau sa vina cu input-urile suplimentare, indispensabile astazi pentru consolele de jocuri si playere.
Tot in acea perioada s-a facut si trecerea la HDTV, chiar daca tehnologia LCD a aparut inca din 1988. Atunci existau mici dispozitive de mana, cu ecran alb-negru, ce insa nu puteau expune rezolutia de 480 de linii.
Abandonarea totala a tehnologiei analogice de transmisiune TV s-a facut incepand cu 2006 intr-un numar din ce in ce mai mare de tari.
Un secol de dezvoltare in domeniul televizoarelor ne aduce astazi noi termeni: plasma, LCD, LED, OLED, 3D.
Intre televizoarele de tip LCD si plasma exista o concurenta permanenta, fiecare aducand alte avantaje. In timp ce plasmele au un unghi de vizualizare ridicat, timp de raspuns mai scurt, rata mai buna de contrast si o fidelitate a culorilor mai ridicata, LCD-urile ofera o luminozitate mai buna, au un consum de energie redus (o plasma consuma dublu) si sunt mult mai accesibile ca pret.
Televizoarele LED sunt ultrasubtiri, au consum mic de curent, durata de viata mare, viteza de raspuns, culori mai vii si mai naturale si o poluare scazuta a mediului. Insa unghiul de vizualizare este mai mic decat in cazul plasmelor.
Televizoarele OLED renunta la iluminarea cu cristale lichide folosit la televizoarele cu LED, utilizand diode organice emitatoare de lumina. Nu mai functioneaza pe sistemul de iluminare din spate a ecranului, ci pe emiterea luminii in momentul contactului cu un curent electric. Tehnologia fiind recenta, au cel mai ridicat pret.
Odata cu apartitia filmelor 3D in cinematografe, au aparut si solutii de consum al acestei tehnologii in confortul propriei case, iar televizoarele 3D au devenit din ce in ce mai populare.
Ce se va intampla in viitor
Poate ca peste 5 sau 10 ani, cei care nu vor avea un televizor 3D in casa, nu vor fi considerati in randul lumii. Tehnologia aceasta evolueaza rapid, tocmai pentru ca este spectaculoasa. Desi conceptul este SF, ideea imaginilor tridimensionale a aparut de pe la 1830.
In acest moment de lucreaza din plin la dezvoltarea autostereoscopiei, care presupune vizualizarea de continut 3D fara ochelari speciali. Exista metode prin care va puteti transforma televizorul intr-un adevart media server prin redarea de diferite fisiere direct de pe dispozitive de memorie.
Numarul conexiunilor si diferitelor intrari si iesiri ale unui televizor, dar si posibilitatea de conexiune la Internet prin cablu de reteau sau Wi-Fi ridica cu mult pretentiile consumatorului din ziua de azi, impingand in acelasi timp dezvoltatorii de tehnologie TV catre noi progrese.
Dar mai multe despre televizoarele 3D, aici.
Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro