Fara pomeni electorale, fara cozi la urne si fara partizani care sa-ti spuna pe cine sa pui stampila. Din nefericire, acest scenariu pentru un proces de votare nu exista pe pamant. Dar exista in realitate.
Am putea spune ca cel mai placut si linistitor mod de a vota in acest moment a devenit votul din spatiu.
Pana in prezent, doar cativa oameni s-au bucurat de aceasta posibilitate, ajutati de evolutia stiintei si de o lege eliberata in 1997 de SUA.
ISTORIA VOTULUI DIN SPATIU
In acel an, David Wolf devenea prima persoana care a reusit sa voteze desi nu se afla pe Terra. Acesta a votat de pe statia ruseasca Mir intr-un colegiu din Texas.
In 2008, Michael Fincke si Gregory Chamitoff au folosit urnele electronice pentru a vota atat in alegerile nationale, cat si in cele locale, pentru ca la alegerile de anul acesta Suni Williams si Kevin Ford tot cu ajutorul unei urne spatiale.
Descopera lumea pustilor romani care viseaza sa ajunga la NASA, pe www.techschool.ro
Alaturi de ei, si Leroy Chiao un astronaut american, se poate mandri ca a votat folosind aceasta noua tehnologie. Numit comandant pentru cea de-a 10-a expeditie pe Statia Spatiala Internationala, de 3 ori participant in misiuni spatiale, Chiao a povestit cum arata cea mai inedita experienta pentru un astronaut in spatiu, sa mearga la vot, desi nu se afla pe Pamant.
"Stiti care este cea mai buna parte in a vota de pe Statia Spatiala Internationala? Aici nu sunt cozi.", spune Leroy Chiao pentru TheAtlantic.
CARE ESTE PROCESUL TEHNIC DE A VOTA DIN SPATIU
Acesta a votat la alegerile prezidentiale din 2004 de pe Statia Spatiala Internationala, folosind un sistem securizat realizat de programatorii de la NASA.
In cazul sau, biroul Galveston County Clerk a eliberat un buletin de vot electronic, securizat si trimis prin email catre centrul spatial NASA.
Emailul a fost trimis apoi catre Chiao pe Statia Spatiala Internationala, folosindu-se un modem de mare viteza prin satelit, in acelasi fel in care astronautii primesc orice mailuri cand sunt la bordul SSI.
In momentul in care mailul a ajuns la Chiao, acesta a folosit acelasi sistem de email securizat pentru a-si trimite buletinul de vot catre Pamant in siguranta.
"FAPTUL CA EU VOTEZ SI DIN SPATIU, AR TREBUI SA FIE UN EXEMPLU PENTRU FIECARE OM"
Tot prin email, Chiao a vorbit si cu cei de la The Atlantic: "O singura persoana a stiut cu cine am votat, cel care mi-a trimis emailul si avea parola securizata."
"Ii apreciez pe toti aceia care au facut posibil ca eu sa-mi pot exercita drepturile constitutionale, chiar daca eram trimis in spatiu."
"Votul este dreptul fundamental al fiecarui cetatean si cea mai importanta cale de a participa in schimbarea la putere din America."
"A fost ceva extraordinar sa pot vota din spatiu si este un exemplu, cred eu, pentru fiecare persoana in parte."
"Ah, si cel mai bun lucru ca pot vota de aici? Ca nu sunt cozi la urne." - Leroy Chiao
Descopera lumea pustilor romani care viseaza sa ajunga la NASA, pe www.techschool.ro