Dupa ce si-au facut loc in vietile noastre, fie in casa, fie in salile de operatie sau in industrie, robotii nu puteau lipsi si din teatrul de razboi. Dar sunt ei utili? Aceasta este una dintre intrebarile care au impartit lumea in mai multe tabere.

Pentru cei obisnuiti cu imaginea clasica a soldatului cu bocanci grei, imbracat in costum de camuflaj si purtand arma pe umar, astazi realitatea este mult mai dezvoltata de atat.

Vorbim despre tancuri teleghidate aparute inca din anii '40 si despre drone in care guvernul de la Washington investeste miliarde de dolari care ar trebui sa refefineasca ceea ce unii numesc "arta razboiului", una, care desi elimina soferii si pilotii din discutie, ramane sangeroasa prin scopurile ei.

CUM ARATA ROBOTII DE RAZBOI

Teletank-ul a fost dezvoltat intre 1930 si 1940 in Uniunea Sovietica si era un tanc controlat prin telecomanda de la o distanta de pana la 1500 de metri.

Acest tip de tanc robot a fost folosit in timpul iernii, era echipat cu mitraliere, aruncatoare de flacari, iar rusii au produs doua batalioane, capabile sa transporte arme chimice.

In 1940, nemtii au lansat Goliath, un robot-mina, ce putea deplasa cu 50 kg de explozibil la bord si era detonat de la distanta in clipa in care atingea tinta.

Exista si o parte pozitiva a robotilor militar construiti sa-si distruga adversarul, mai ales atunci cand adversarul este o bomba, iar robotul este, spre exemplu, DRDO Daksh, un genist capabil sa gaseasca si sa distruga pachetele explosive, fara a produce pagube.

PackBot este un alt robot pe care armata americana l-a dezvoltat in ultimii ani si utilizat in Irak si Afganistan.

Poate calcula emisiile radioactive din atmosfera, poate detona explozibil si este dotat cu o camera ultraperformanta pentru a oferi imagini din zonele in care oamenii ar urma sa fie trimisi in misiune.

DRONELE, NOUA FORMA DE RAZBOI IN AER

Daca la sol au fost dezvoltate mini-tancuri sau teletancuri cum au fost numite de catre rusi, in aer, SUA isi cere suprematia in 2012.

Dronele americanilor au fost deja utilizate in mai multe zone de conflict de pe glob si reprezinta arma moderna in care statul american investeste de la an la altul sume tot mai impresionante de bani.

Dintre aceste drone, MQ-9 Reaper si MQ-1 Predator sunt cele mai cunoscute ale momentului si marele lor avantaj spre deosebire de avioanele de lupta il reprezinta lipsa pilotilor si a faptului ca ar putea vreodata sa se regaseasca in pericol.

Pentru MQ-9 Reaper, statul american a cheltuit 11.8 miliarde de dolari in dezvoltarea proiectului, fiecare drona construita costand 36.8 milioane de dolari.

MQ-9 Reaper a fost folosit asa cum a declarat Generalul Michael Moseley "pentru miscarile serviciilor secrete, supraveghere si misiuni de recunoastere, inainte de interventiile din Irak."

AVANTAJE SI RISCURI

Desi evitarea pierderii de vieti omenesti a fost primul motiv pentru dezvoltarea robotilor militari, nu a fost si singurul.

Maiorul Kenneth Ros din Armata Americana a explicat motivele pentru care acesti roboti de razboi ar trebui utilizati tot mai des:

"Masinile nu obosesc, nu tin ochii inchisi, ei nu se ascund sub copaci si nu discuta cu prietenii. Atentia umana asupra detaliilor incepe sa se duca dupa 30 de minute, in timp ce masinile nu cunosc frica."

Tema utilizarii dronelor in razboi a fost dezbatuta si de catre filosoful american Bradley Strawser, in cea mai noua carte a sa, "Ucisi prin telecomanda", despre arta razboiului dronelor.

Acesta, un aprig contestatar al politicii de razboi din SUA, sustine insa dezvoltarea dronelor, mai ales pentru ca evita varsarea de sange.

SUA au folosit drone in Afghanistan, Pakistan, Somalia si Yemen, si in prezent dispun de 19.000 de drone, dintre care 7000 sunt utilizate in misiuni.

"Exista numai parti pozitive, nu e nimic negativ aici, atat etic cat si normal privid lucrurile. Nu pui viata pilotului in pericol, el este in siguranta si dovezile arata ca dronele sunt mai exacte.”, a declarat Bradley Strawser pentruziarul britanic The Guardian.

Unul dintre riscurile pe care armata si le-a asumat inainte de a introduce robotii militari a fost posibilitatea virusarii acestora.

Asa cum in razboiul real de pana acum a existat cazul intoarcerii armelor sau a tradarii, nici robotii nu sunt fericit de asa ceva.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Share articol: