Ești o persoană practică și interesată în general doar de rezultate? Ți-e cald vara și frig iarna, deci te hotărăști să achiziționezi aparate de aer condiționat de cea mai bună calitate, le montezi, înveți cum se setează și apoi le lași să-și facă treaba în voie. Și totul merge strună. 

Cei care se identifică perfect cu rândurile de mai sus pot abandona articolul în acest moment dar, cei care sunt curioși cum funcționează un aparat de aer condiționat și deja sunt tentați să-l desfacă pentru a-i analiza componentele, cel mai probabil vor găsi rândurile următoare extrem de interesante. Pentru acei tehnicieni de carieră, mereu curioși și mereu cu o șurubelniță la îndemână, rândurile următoare vor detalia procesul de funcționare al unui aparat de aer condiționat și componentele care-l alcătuiesc. Distracție plăcută!

Principiu de funcționare

Practic, un aparat de aer condiționat modifică proprietățile aerului, precum temperatura și umiditatea, la valori acceptabile, în scopul distribuirii aerului într-un spațiu util, îmbunătățind atât calitatea aerului din interior, cât și confortul termic. În mod normal, aparatele de aer condiționat recirculă aerul din interior și transferă în exterior căldura. E adevărat, există pe piață și modele care folosesc aerul din exterior și îl amestecă cu cel din interior, dar acestea necesită filtre speciale de praf sau alți agenți poluatori, deci costul va fi evident unul mult mai ridicat. 

Componente

Aparatul de aer condiționat cuprinde două unități, una interioară și una exterioară. Cea exterioară cuprinde compresor, condensator, ventilator și un rezervor pentru agentul refrigerant. Cea interioară înglobează un ventilator, un vaporizator, un filtru și diverse elemente de control de la distanță. Citește rândurile de mai jos pentru a înțelege cum funcționează toate acestea împreună. 

Mod de funcționare 

Cel mai des folosit agent frigorific este freonul, găsit în rezervor în stare lichidă. Acest lichid rece va ajunge în vaporizator, situat în unitatea interioară. Agentul frigorific va circula prin țevile vaporizatorului și, datorită mișcării ventilatorului din unitatea interioară, aerul cald intrat în unitate va fi filtrat, răcit la contactul cu vaporizatorul și eliberat din nou la o temperatură mai joasă. 

La nivelul vaporizatorului va avea loc procesul de transfer de căldură, de la aerul din interior către agentul frigorific. În cadrul acestui proces, agentul frigorific aflat în stare lichidă preia căldura aerului și astfel devine un gaz rece cu presiune mică. Deoarece aparatul are un circuit închis, agentul frigorific trebuie să revină la forma inițială pentru a demara un nou circuit de răcire. 

Pentru a atinge din nou starea lichidă va fi nevoie de aportul compresorului, cel care va transforma gazul rece cu presiune mică în gaz fierbinte de mare presiune, prin comprimare. Sub acțiunea ventilatorului și la nivelul condensatorului gazul va fi răcit, căldura obținută va fi eliberată în exterior, iar agentul frigorific va ajunge din nou în stare lichidă. În final acesta va fi din nou depozitat în rezervor, etapă în care se poate începe un nou ciclu de răcire. Apa aflată în aer va condensa și va fi eliminată în exterior. 

Pentru orice alte întrebări legate de acest proces nu ezita să te adresezi specialiștilor! 

Share articol: