O nouă aplicație prezice speranța de viață, dar și care este riscul să faci un infarct sau un atac cerebral în următorii 10 ani.
Aplicația, dezvoltată de University of East Anglia, folosește informații precum înălțimea, greutatea, sexul, tensiunea arterială pentru a determina calitatea vieții, dar și câți ani au mai rămas de trăit.
De asemenea, aceasta ia în calcul zona în care trăiești, dacă ai sau nu afecțiuni precum diabetul, colesterol mărit sau artrită reumatoidă.
Utilizatorii care intră pentru prima oară pe aplicație trebuie să răspundă la două seturi de întrebări. Primul set colectează informații de bază, precum vârsta, sexul, etnia, înălțimea și greutatea.
În această secțiune ești rugat să specifici și zona în care trăiești, dar și cum stai cu veniturile.
Următorul set de întrebări adună informații despre istoricul medical și orice afecțiuni ai putea avea.
Utilizatorii sunt rugați să spună dacă au diabet, tensiune arterială sau dacă sunt sau nu fumători.
De exemplu, dacă ești o femeie caucaziană de 40 de ani, cu înălțimea de 1,67 m și o greutate de 70 de kilograme, care trăiește în nordul Angliei și fumează ocazional, aplicația îți spune că vei trăi până la 83 de ani.
Dacă ești un bărbat de culoare, de 52 de ani, cu o înălțime de 1,82 m și o greutate de 85,7 kg, cu diabet de tip 2, fost fumător, colesterol mărit, atunci speranța de viață este de 80 de ani.
Cercetătoarea Elena Kulinskaya, de la UEA’s School of Computing Sciences, spune: ”Oamenii sunt interesați cât o să trăiască, dar nu e vorba doar de o curiozitate morbidă. Speranța de viață este importantă atunci când îți faci planuri pe termen lung, mai ales pentru oamenii care au strategii după ieșirea la pensie. De asemenea, aplicația îi poate ajuta pe oameni să-și îmbunătățească speranța de viață făcând alegeri mai sănătoase”.
Foto: Shutterstock
Pe protvplus.ro, puteți vedea emisiunile preferate: