Spre deosebire de câini, pisicile au o reputație de animale independente și, pe alocuri, egoiste, în special atunci când le comparăm cu „cei mai buni prieteni ai oamenilor”, câinii. Totuși, un nou studiu a demonstrat că și pisicile sunt receptive la comunicare, dacă adoptăm anumite metode extrem de simple. 

Soluția ar fi să „zâmbim” mai mult. Dar nu așa cum o facem noi de obicei, ci în stilul „pisicesc” – adică prin îngustarea ochilor și prin clipirea lentă. După observarea interacțiunilor dintre pisici și oameni, cercetătorii au putut confirma faptul că această expresie a feței poate face felinele să fie mai receptive la apropierea umană.

„Ca o persoană ce a studiat comportamentul animalelor, dar și din perspectiva stăpânului unei pisici, este incredibil să pot arăta faptul că pisicile și oamenii pot comunica astfel. Este un lucru pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiau, așa că e îmbucurător faptul că am găsit și dovezi pentru asta”, a transmis Karen McComb, psiholog la Universitatea din Sussex, UK.

Dacă ai petrecut mai mult timp în preajma animalelor, probabil că ai văzut deja expresia lor cu ochii pe jumătate închiși, însoțită de un clipit lent. Ea este similară cu forma ochilor oamenilor atunci când zâmbesc, iar la feline apare, de obicei, atunci când acestea sunt relaxate și mulțumite, deci expresia poate fi interpretată ca un fel de „zâmbet pisicesc”.

Anecdotele spuse de stăpânii de pisici arătau deja că oamenii pot „vorbi” cu aceste animale atunci când copiază această expresie, pentru a le comunica faptul că sunt prietenoși și deschiși la interacțiune.

În primul experiment, stăpânii au clipit la 21 de pisici care trăiesc în 14 locuințe diferite. Odată ce pisica era în elementul său și se simțea confortabil, stăpânii erau rugați să stea la aproximativ un metru depărtare și să clipească lent atunci când felina se uita la ei. Camerele au înregistrat atât expresia umană, cât și pe cea a animalului, iar rezultatele au fost comparate cu felul în care clipesc pisicile atunci când nu sunt angajate într-o interacțiune cu oamenii.

Cel de-al doilea experiment a avut drept protagoniste 24 de pisci din gospodării distincte, iar de data aceasta nu stăpânii clipeau în fața lor, ci oamenii de știință, care nu mai intraseră până atunci în contact cu animalele. Aceștia au procedat exact la fel ca în primul test, doar că au întins și mâna către felină. Astfel, au descoperit că pisicile erau nu doar mai înclinate să clipească înapoi, ci și mai susceptibile la apropierea fizică.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul pe care clipitul lent îl are în comunicarea dintre oameni și pisici. Și este chiar ceva ce puteți încerca și voi acasă cu pisicile voastre, dar și cu animalele pe care le vedeți pe stradă”, a mai spus McComb.

„Înțelegerea felului pozitiv în care pisicile și oamenii pot interacționa poate duce la înțelegerea mai profundă a acestor animale, la îmbunătățirea bunăstării lor la nivel general și ne spune multe și despre abilitățile socio-cognitive ale acestei specii”, a explicat și psihologul Tasmin Humphrey, de la Universitatea din Sussex.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: