Cercetătorul Cyprien Verseux lucrează la Stația Concordia din Antarctica, unul dintre cele mai reci și izolate locuri din lume.
Alături de el mai trăiesc aici doar 12 oameni, care lucrează tot la această bază de cercetare. Este vorba de tehnicieni, oameni de știință, un bucătar și un medic.
Iarna, temperaturile scad până la -80 de grade Celsius, iar condițiile sunt extrem de greu de suportat.
Un petit déjeuner équilibré, sur le toit de #ConcordiaStation
Crédits : Cyprien Verseux et Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/AvWiUBtGo4
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 2, 2018
Cyprien și colegii săi fac studii care ne ajută să înțelegem mai bine schimbarea climei, modul în care corpul uman se comportă la temperaturi extreme, dar și cum ar putea exista viață pe alte planete, în condiții similare de mediu.
Cyprien ține însă și un blog și postează pe Twitter inclusiv experimente amuzante pe care le face aici.
Tentative (ratée) d'œufs brouillés à #ConcordiaStation.
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux. © #PNRA (@ItaliAntartide) / #IPEV / @esa#Antarctique #DC14 pic.twitter.com/eJbBhKEz40
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 3, 2018
Iată spre exemplu câteva fotografii incredibile, care arată ce se întâmplă dacă vrem să gătim la temperaturi extrem de scăzute.
Pozele nu sunt trucate, totul este real. Alimentele îngheață pe loc, din cauza gerului, la fel cum se întâmplă și cu apa.
Fenomenul este și mai rapid dacă alimentele sunt calde sau chiar fierbinți - cum poate fi cazul pastelor fierte.
Je m'en doutais, que déjeuner sur le toit n'était pas une bonne idée.
Photo par Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV#ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/67Y0aWEDSI
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 1, 2018