Această iluzie optică demonstrează că vârsta influențează modul în care vedem lumea din jurul nostru.

Imaginea aceasta, care reprezintă una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume, a fost concepută în anul 1915. Se numește „Soția și soacra mea”, pentru că figura din imagine poate fi interpretată diferit - ca o femeie tânără sau ca o femeie bătrână.

Un studiu recent, făcut pe baza acestei iluzii optice, arată că oamenii văd figuri diferite în această imagine, în funcție de vârsta pe care o au.

Astfel, tinerii văd în imagine chipul unei femei tinere, care privește puțin într-o parte, în timp ce persoanele mai în vârstă văd figura unei bătrâne.

Psihologii au o explicație interesantă pentru acest fenomen. Oamenii tind să se identifice cu ceea ce văd, de aceea sunt mai predispuși să observe figuri mai apropiate de grupul lor social. În acest caz, de vârsta lor.

În cadrul studiului, 666 de voluntari cu vârsta pentru 18 ani au fost rugați să spună ce figură văd în această imagine. Desenul le era arătat online, doar pentru o fracțiune de secundă.

Voluntarii tineri au spus că văd o femeie de aproximativ 20 de ani, iar cei mai bătrâni au declarat că femeia din imagine are peste 60 de ani.

Iluzia optică apare din cauza unghiului din care este privită imaginea. Astfel, oricine poate vedea în desen două femei cu vârste diferite, dacă știe cum să se uite la imagine. 

Femeia tânără apare cu capul întors într-o parte, în timp ce chipul bătrânei apare din profil.

În desen, liniile care formează chipul și gâtul tinerei alcătuiesc de asemenea nasul coroiat și bărbia proeminentă în cazul bătrânei.

Share articol: