Orice student ambitios si-ar dori sa ajunga la Harvard. Cum se face insa ca si acestia gresesc o intrebare aparent banala?

 

Chiar copiii inteligenti gresesc raspunsul la aceasta intrebare simpla daca nu pun pe hartie ecuatia. Iata cum arata veritabilul puzzle:

O bata si o minge costa 1.10$.

Bata costa cu un dolar mai mult ca mingea.

Cat costa mingea?

Vezi mai jos raspunsul....
....
....
....
....
....
....
....
....
....

Probabil raspunsul tau a fost 10centi. Acesta este raspunsul pe care l-au dat majoritatea studentilor de la Harvard. Raspunsul corect este insa 5 centi!

Specialist in economie comportamentala, Daniel Kahneman, explica de ce majoritatea gresesc raspunsul:

Un numar iti vine in minte. Numarul este, desigur, 10: 10 centi. Amprenta distinctiva a acestui puzzle usor este ca evoca un raspuns intuititiv care este gresit. Cum faci calculul matematic iti dai seama de greseala. Daca mingea costa 10 centi, atunci costul total ar fi 1.20$. Raspunsul corect este 5 centi. Este usor de presupus ca raspunsul intuitiv le-a venit in minte si celor care au raspuns corect pana la urma, rezistand insa tentatiei.

Mii de studenti au raspuns la puzzle-ul cu mingea si bata si rezultatele sunt socante. Mai bine de 50% din studentii de la Harvard, MIT si Princeton au dat raspunsul intuitiv gresiv. La universitatile cu nume mai mic, rata esecului este de peste 80%.

Problema batei si a mingii reprezinta o observatie recurenta a temei acestei carti: multi oameni sunt prea increzatori, predispusi la a pune prea multa incredere in intuitie. Aparent ei gasesc efortul cognitiv neplacut si il evita pe cat posibil.

Acesta este un paragraf din cartea lui Kahneman din 2011 numita "Thinking, Fast and Slow" care analizeaza modul de gandire al oamenilor, concluzionand ca avem 2 sisteme - unul intuitiv si unul logic. Si de multe ori facem alegerea gresita

Share articol: