Faptul că mulți oameni își uită deseori parolele pentru conturile online e un lucru banal. Dar când parola pe care nu ți-o mai amintești valorează 240 de milioane de dolari în Bitcoin și mai ai doar două încercări pentru a o ghici, situația devine greu de imaginat. 

Printr-o astfel de întâmplare trece în programatorul Stefan Thomas, a cărui poveste a fost spusă de publicația New York Times. Bărbatul ar putea încasa suma uriașă dacă doar și-ar aminti parola aferentă contului său. Ca urmare a publicării materialului, fostul șef al securității Facebook, Alex Stamos, s-a oferit să-l ajute – pentru 10% din totalul sumei.

În ultima perioadă, moneda virtuală Bitcoin a crescut rapid în valoare, iar o unitate valorează astăzi 34.000 de dolari. Criptomoneda este, însă, și foarte volatilă, iar părerile experților cu privire la evoluția ei viitoare sunt împărțite. Din acest motiv, amânarea încasării unui profit poate însemna pierderea lui rapidă.

Thomas a obținut suma de 7.002 Bitcoin ca plată pentru realizarea unui clip video în care explica detalii despre criptomonedă, în urmă cu mai bine de un deceniu. La acel moment, unitățile valorau doar câțiva dolari fiecare. Bărbatul le-a depozitat într-un portofel electronic pe un hard drive și a scris parola pe o bucată de hârtie pe care a pierdut-o. După 10 încercări eșuate, contul se blochează automat, iar portofelul devine imposibil de accesat. Așa că bărbatul mai are doar două încercări pentru a-și încasa profitul. 

Oricât de greu de crezut ar părea, Thomas nu ar fi primul potențial milionar în Bitcoin care ar putea rămâne fără „avere”. În acest moment, aproximativ 140 de miliarde de dolari în Bitcoin sunt depozitați în portofele electronice care nu mai pot fi accesate, arată specialiștii în criptomonede ai companiei Chainanalysis.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: